Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finansministerns svar – efter Björklunds invit

"Om man tittar specifikt på Liberalernas förslag så är det en intressant trappa", säger Magdalena Andersson.
Foto: Patrik C Österberg/IBL
Jan Björklund har lämnat förslag på hur ränteavdragen kan trappas ned.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Liberalerna öppnar för att göra upp om ränteavdragen med regeringen.

Finansminister Magdalena Andersson kallar planen intressant, men invänder:

– Förslaget blir lite tokig när man bara jobbar på skattesänkningar för personer med högre inkomster, säger hon.

I tisdags avslöjade Liberalernas partiledare Jan Björklund att partiet föreslår en nedtrappning av ränteavdraget i sin skuggbudget - och öppnar för att förhandla om saken med regeringen.

– Men då handlar det om att samtidigt sänka skatterna på arbete, i så fall är vi beredda att diskutera detta, säger Jan Björklund till Dagens Industri.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att Björklunds utspel om ränteavdraget är intressant.

Magdalena Andersson om Björklunds utspel

– Det var uppe i det bostadspolitiska samtalet, men då blev det inte så att vi kom fram till någon lösning. Från regeringens sida har vi varit tydliga med att vi måste se vad amorteringskravet får för effekter.

Men fortsätter prisutvecklingen på bostadsmarknaden i en ”ohållbar riktning” kommer regeringen att tvingas att vidta ytterligare åtgärder, enligt finansministern:

– Då får man se i det läget vilket åtgärd som blir aktuell.


LÄS OCKSÅ: L vill göra upp om ränteavdragen


Enligt Liberalernas förslag ska ränteavdragen trappas ned med 1 procentenhet per år i tio år, vilket innebär en minskning från dagens 30 till 20 procent. Samtidigt vill L skrota den så kallade värnskatten och höja brytpunkten för statlig inkomstskatt.

"Fastighetsskatt är inte aktuellt"

– Om man tittar specifikt på Liberalernas förslag så är det en intressant trappa för avtrappningen, men däremot tror jag att den fördelningspolitiska profilen på förslaget blir lite tokig när man bara jobbar på skattesänkningar för personer med högre inkomster, säger Magdalena Andersson och nämner barnfamiljer som köpt sitt första boende som en grupp som skulle kunna råka illa ut.

Hur ser du på att återinföra en fastighetsskatt?

– Vi har varit väldigt tydliga med att det inte är aktuellt, säger finansministern.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!