Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oklart kring besked om bensinskatten

Bensinpriset har nått nya rekordnivåer under året.
Magdalena Andersson lovar att bensinskatten ska höjas.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Samtidigt ska inte landsbygden drabbas, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med Aftonbladet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Regeringen kommer att satsa på en grön skatteväxling: saker som är sämre för miljön ska beskattas hårdare, medan miljövänliga saker kommer få sänkt skatt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den senaste tiden har Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” fått mer inflytande och samlat hundratusentals människor som tycker att bensinpriset i Sverige är för högt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bensinskatten ska höjas, skriver Aftonbladet att finansminister Magdalena Andersson (S) säger i en intervju med tidningen.

Men Socialdemokraterna menar att Magdalena Andersson är felciterad.

”Aftonbladet väljer att skriva att jag är säker på att bensinskatten kommer att höjas igen, något som jag aldrig har sagt.”, skriver finansministern på sin Facebook-sida.

Aftonbladet svarar att man står fast vid sin publicering.

Regeringen kommer att satsa på en grön skatteväxling: saker som är sämre för miljön ska beskattas hårdare, medan miljövänliga saker kommer få sänkt skatt.

På en fråga om huruvida bensinskatten därför ska höjas säger finansminister Magdalena Andersson, enligt Aftonbladet:

– Vi kommer att genomföra en grön skatteväxling på 15 miljarder, hur den kommer se ut, det vet vi inte än utan det kommer vi att diskutera.

”Har begärt en rättelse”

I Aftonbladets artikel står det att finansministern säger att hon är ”säker på att bensinskatten kommer att höjas igen”.

Det slår nu Socialdemokraterna tillbaka mot. Enligt Magdalena Anderssons pressavdelning har hon felciterats. Partiet meddelar att man kommer att publicera sin egen ljudinspelning från intervjun med Aftonbladet på finansministerns sociala medier.

Vid niotiden står det följande på Magdalena Anderssons Facebook-sida:

”Vi har ännu inte inlett samtalen med C, L och MP hur den gröna skatteväxlingen ska genomföras enligt Januariavtalet.” samt ”Jag har begärt en rättelse och har bett att få prata med ansvarig utgivare.”.

https://www.facebook.com/magdalenaeandersson/posts/2065775853531608?__xts__[0]=68.ARDjiTr06YLUrEfKOs1-G3prFftvjMkDY_UQ5i2XupjnmUnzFhI08wVViCfhGj9Leuh3LSHgQ1Yh6-zExS83Kdj3UZCQTyND9ozxrARzvDfOGbtd7F09SJtlWe8EgS5LjIAIEomDKpIfzMvdMMMeKBs8s01XuYwre6JTkELWPylk9YZEi7FsVUIX6_DU95XP82T3MjJ2pD1f9whhx6BZnKfG85-U7uNKAaGTUeTZRsjEo62wON0T4eziwdiRoidSeKks_rh7nGDovknMJz6xrRUBC7vfGGPC2hG3GcI3OdInfClJrN-Kx7ypuUbT1cpg4SkBJ16QOmbxpOgmUZWjOQ&__tn__=-R

Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén svarar nu på kritiken från Magdalena Andersson i en intervju med Medievärlden – han ställer sig frågande till den.

– Bensinskatten är dessutom indexerad och höjs varje år. Magdalena Andersson konstaterar dessutom själv att landsbygden behöver kompenseras ”när bensinpriset stiger” framöver, när hon i intervjun med Lena Mellin resonerar kring grön skatteväxling på 15 miljarder. Därför har åtminstone jag svårt att förstå vad det är invändningarna går ut på, säger han.

”Där är man mer beroende av bilen”

I intervjun med Aftonbladet säger finansministern att hon vill att ”alla ska kunna vara med” i en grön skatteväxling.

– I storstäderna finns det kollektivtrafik, i Stockholm har vi t-bana, ute i landet finns inte de möjligheterna. Där är man mer beroende av bilen och där är möjligheterna att välja något annat när bensinpriset stiger mycket begränsade, säger hon till tidningen och tillägger:

– Omställningen kan inte handla om att stockholmare med höga inkomster ska köpa en Tesla.

Den senaste tiden har Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” fått mer inflytande och samlat hundratusentals människor som tycker att bensinpriset i Sverige är för högt.

Gruppen: Vill ha ner priset till tolv kronor

Kravet från gruppen är att bensinskatten i stället ska sänkas.

– Vi vill ha ner bensinpriset till tolv kronor. Jag kommer inte från Stockholm ursprungligen, utan från en liten by i norra Sverige. Vi vill kunna åka bil även på landet, till och från våra behov. Vi har inte allting inom en kilometers radie, sa Lars Lind under en demonstration på Sergels torg anordnad av ”Bensinupproret 2.0”.

Sverige har bland de högsta bensinpriserna i EU med över 16 kronor litern.

Expressen har sökt Aftonbladet.

Grundaren av Bensinupproret 2.0: ”Vi har samlats på flera platser”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!