Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finansministerns ilska om föreningsbidragen

Magdalena Andersson (S): ”Det riskerar dessutom att undergräva viljan att betala skatt och det är inte bra för ett land som Sverige.”Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Göteborg kommuns granskning och larm om att extremistgrupper och kriminella lyfter föreningsbidrag gör finansministern rasande.

– Varje krona som går till extremister eller kriminella är en krona för mycket, säger Magdalena Andersson (S).

En granskning av Göteborgs kommun visar att det saknas vettig granskning av hur föreningsbidragen delas ut, vilket riskerar göra organisationer till drivhus för extremism och kriminalitet.

Det avslöjade SR:s Ekot på måndagen. 

Nu skärper Göteborgs kommun kontrollen av föreningsbidragen efter rapporter om både extremism och kriminalitet.

– Det är otroligt bra att Göteborgs kommun tar tag i detta och det borde alla Sveriges kommuner göra, säger Magdalena Andersson (S), finansminister, till Dina Pengar.

Översynen av föreningsbidragen drog i gång efter larm från polisen samtidigt som Göteborgs egen granskning avslöjade att det saknas granskning över vilka föreningar som lyfter föreningsbidrag.

– Pengar som vi tar in från medborgare ska användas för att stödja demokratin och inte motarbeta den. Det finns ingen anledning att föreningar som exempelvis bjuder in hatpredikanter ska få föreningsbidrag, säger Magdalena Andersson.

Nytt system ska stoppa fel organisationer

Ett nytt åtgärdsprogram ska göra det svårare för ljusskygga organisationer att få tillgång till skattebetalarnas pengar i form av föreningsbidrag.

I samarbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL, tar Göteborg också fram ett nytt digitalt system som ska göra det lättare för föreningar att söka stöd, rapporterar Ekot. 

200 av landets kommuner är med i samma upphandling och i slutet av mars tar Göteborgs kommun beslut om nya riktlinjer.

Varför har inte detta gjorts tidigare?

– Från statligt håll tillsatte vi en utredning som ska se över demokratikriterierna. Den är klar i dagarna och ska bli mycket intressant att läsa, säger finansministern.

Magdalena Andersson: ”Undergräver viljan att betala skatt”

Hur mycket föreningspengar som gått till fel organisationer vet hon inte, men hoppas att fler kommuner nu följer Göteborg.

– Varje krona som går till extremister eller kriminella är en krona för mycket. Det riskerar dessutom att undergräva viljan att betala skatt och det är inte bra för ett land som Sverige, säger Magdalena Andersson.

– Vi måste vara varsamma med skattebetalarnas pengar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!