Magdalena Andersson (S): ”Det riskerar dessutom att undergräva viljan att betala skatt och det är inte bra för ett land som Sverige.” Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Magdalena Andersson (S): ”Det riskerar dessutom att undergräva viljan att betala skatt och det är inte bra för ett land som Sverige.” Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Finansministerns ilska om föreningsbidragen

Publicerad

Göteborg kommuns granskning och larm om att extremistgrupper och kriminella lyfter föreningsbidrag gör finansministern rasande.

– Varje krona som går till extremister eller kriminella är en krona för mycket, säger Magdalena Andersson (S).

En granskning av Göteborgs kommun visar att det saknas vettig granskning av hur föreningsbidragen delas ut, vilket riskerar göra organisationer till drivhus för extremism och kriminalitet.

Det avslöjade SR:s Ekot på måndagen. 

Nu skärper Göteborgs kommun kontrollen av föreningsbidragen efter rapporter om både extremism och kriminalitet.

– Det är otroligt bra att Göteborgs kommun tar tag i detta och det borde alla Sveriges kommuner göra, säger Magdalena Andersson (S), finansminister, till Dina Pengar.

Översynen av föreningsbidragen drog i gång efter larm från polisen samtidigt som Göteborgs egen granskning avslöjade att det saknas granskning över vilka föreningar som lyfter föreningsbidrag.

– Pengar som vi tar in från medborgare ska användas för att stödja demokratin och inte motarbeta den. Det finns ingen anledning att föreningar som exempelvis bjuder in hatpredikanter ska få föreningsbidrag, säger Magdalena Andersson.

Nytt system ska stoppa fel organisationer

Ett nytt åtgärdsprogram ska göra det svårare för ljusskygga organisationer att få tillgång till skattebetalarnas pengar i form av föreningsbidrag.

I samarbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL, tar Göteborg också fram ett nytt digitalt system som ska göra det lättare för föreningar att söka stöd, rapporterar Ekot. 

200 av landets kommuner är med i samma upphandling och i slutet av mars tar Göteborgs kommun beslut om nya riktlinjer.

Varför har inte detta gjorts tidigare?

– Från statligt håll tillsatte vi en utredning som ska se över demokratikriterierna. Den är klar i dagarna och ska bli mycket intressant att läsa, säger finansministern.

Magdalena Andersson: ”Undergräver viljan att betala skatt”

Hur mycket föreningspengar som gått till fel organisationer vet hon inte, men hoppas att fler kommuner nu följer Göteborg.

– Varje krona som går till extremister eller kriminella är en krona för mycket. Det riskerar dessutom att undergräva viljan att betala skatt och det är inte bra för ett land som Sverige, säger Magdalena Andersson.

– Vi måste vara varsamma med skattebetalarnas pengar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen