Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finansministern vill ta guld och klockor från kriminella

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

Kriminella med stora skulder ska få sina dyra klockor, guldkedjor och märkeskläder beslagtagna.

Det menar finansminister Magdalena Andersson (S).

– Jag vill att fler av de livsstilskriminella ska bli av inte bara med sina bilar utan också sina dyra klockor, guldkedjor och märkeskläder, säger hon.

Det är i en intervju med TT som Magdalena Andersson lyfter frågan om att kunna öka beslagen bland de hon kallar livsstilskrimininella.

– Här handlar det om att vi inte ska ha livsstilskriminella som åker runt i lyxbilar samtidigt som man har stora skulder till brottsoffer, säger hon.

Polismyndigheten, säkerhetspolisen, kustbevakningen, tullverket, åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, rättsmedicinalverket, Sveriges domstolar, kriminalvården och Statens institutionsstyrelse tilldelades totalt 700 miljoner kronor för nästa år i höstbudgeten.

Från och med 2022 beräknas satsningen uppgå till drygt 1,4 miljarder kronor årligen.

Kronofogdemyndigheten, som möjligen skulle kunna komma i fråga för beslagen finansministern talar om, begärde en budgetförstärkning på 30 miljoner per år de kommande tre åren för att kunna utveckla sitt arbete mot brottslighet. Men i stället för totalt 90 miljoner blev det 65 miljoner i budgeten.

– Det tillhör ovanligheten att myndigheter får alla de pengar man  önskar sig, det är väldigt, väldigt ovanligt, säger Magdalena  Andersson i TT-intervjun.

Hon påtalar att hela rättskedjan fått  mer pengar, inte bara polisen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!