Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finansministern vill ha Jonas Sjöstedt i regeringen

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TV€

Finansminister Magdalena Andersson, S, tror inte hon kan övertyga C och L om en skattehöjning för höginkomsttagare genom ändring i den så kallade 3:12-regeln.

– Det är ju inte deras politik, säger Andersson till radions P1.

Därefter avslöjar finansministern att hon gärna sett vänsterledaren Jonas Sjöstedt i sin drömregering.

Eftersom Stefan Löfven avstår från att åka till Almedalen i år är det Magdalena Andersson som får stå i fokus när det på fredagen är Socialdemokraternas dag under politikerveckan i Visby.

Frågan om januariavtalet är ett hett ämne i de intervjuer finansministern gjort under morgonen. I P1 morgon förklarar hon att hon ”inte är förtjust i alla delar” i 73-punktsöverenskommelsen med C, L och MP.

”Det är inget jag drömmer om”

– Vi ska ju avskaffa värnskatten och det är inget jag drömmer om. Men januariavtalet är en kompromiss och en kompromiss är en kompromiss, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna vill höja skatten för höginkomsttagare och man har bland annat föreslagit förändringar i 3:12–regeln som skulle inbringa ”några miljarder”.

3:12–regeln handlar i korthet om ett sätt att ta ut delar av sin lön som kapital som beskattas lägre än arbetsinkomster.

Det är ett förslag Magdalena Andersson vill införa, men hon inser att det kan bli kärvt att få igenom det när det ska förhandlas budget med C och L till hösten.

– Det finns ju en riksdagsmajoritet som hotade att avsätta mig om jag la fram det förslaget, säger hon till P1 Morgon.

– De här förändrade 3:12–reglerna tror jag har en resa kvar att göra innan jag övertygat dem om att även höginkomsttagare ska bidra lite mer. Det är ju inte deras poltik.

Smått obekväm blir Magdalena Andersson när hon i TV4:s morgonprogram Med Jenny Alversjö ska utse sin drömregering genom att lägga ut spelkort med partiledarna på.

Tre kort fick hon placera på tavlan. Miljöpartiet kom snabbt upp på tavlan och Centerpartiets samt Liberalernas kort efter viss tvekan. Men sedan försökte Magdalena Andersson också pressa in Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt  i regeringskartan.

Finansminister Magdalena Andersson fick det svårt när hon i Nyhetsmorgon i TV4 skulle välja vilka som skulle ingå i hennes drömregering. Foto: TV4
Här försöker Magdalena Andersson pressa in Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i regeringen. Foto: TV4

Ingen drömsits med C och L

Finansministern medgav i Nyhetsmorgon i TV4 att hon inte sitter i någon drömsits med Liberalerna och Centerpartiet.

– Det är klart att det finns saker i den som jag inte gilla, som att avskaffa värnskatten, till exempel. Sedan finns många delar som är socialdemoratisk politik som vi gick till val på. Men pengar till skolan, sjukvården, äldreomsorgen. Vi tar ytterligare steg för att avskaffa den orättvisa skatteklyftan som gör att pensionärer betalar högre skatt än löntagare. Vi kommer höja pensionen, vi kommer införa familjeveckan och investeringsstöd så att det byggs fler hyresrätter så att våra ungdomar kan flytta hemifrån, bygga bredband i hela landet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!