Kontot är egentligen tänkt att fungera som ett slags snabbparkering för underskott och överskott på Skatteverket. Foto: Thomas EngstromKontot är egentligen tänkt att fungera som ett slags snabbparkering för underskott och överskott på Skatteverket. Foto: Thomas Engstrom
Kontot är egentligen tänkt att fungera som ett slags snabbparkering för underskott och överskott på Skatteverket. Foto: Thomas Engstrom
Finansminister Magdalena täpper till möjligheten för skattebetalarna att få bättre ränta. Foto: Pelle T NilssonFinansminister Magdalena täpper till möjligheten för skattebetalarna att få bättre ränta. Foto: Pelle T Nilsson
Finansminister Magdalena täpper till möjligheten för skattebetalarna att få bättre ränta. Foto: Pelle T Nilsson

Finansministern stoppar sparformen – den är för bra

Publicerad

När börsen hackar och bankkontot ger noll får du ironiskt nog bäst ränta på skattekontot, vilket lett till att Skatteverket slår larm: Villkoren är för bra.

Dina Pengar kan nu avslöja att finansministern tänker strypa räntan – helt.

– Den kommer att sänkas till noll, säger Magdalena Andersson.

Bankernas spar- och lönekonton ger noll i ränta, med årsavgifter är det till och med en förlustaffär för kunderna. Börsen har backat med nästan 7 procent i år.

I jakten på säker avkastning har placerarna hittat till skattekontot.

Kontot är egentligen tänkt att fungera som ett slags snabbparkering för underskott och överskott på Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: Skattekontot som alternativt sparande

"Det är inte Skatteverkets uppdrag"

På samma sätt som sena inbetalningar ska ge straffränta måste myndigheten betala ränta för överskott. Enligt reglerna kan den inte understiga en ränta motsvarande 0,8 procent från banken.

Det har fått både privatpersoner och företag att pumpa in pengar. Enligt Skatteverket ligger det nu 22 miljarder ”för mycket” på skattekontona.

– Vi får agera bank, men det är inte Skatteverkets uppdrag att hantera folks sparpengar, säger Mats Andersson, analytiker på Skatteverket.

Skatteverket har larmat finansdepartementet, och nu har finansministern fått nog av den attraktiva sparformen.

– Vi kommer att ändra räntan. Den kommer att sänkas till noll, säger Magdalena Andersson.

När?

– Så snart som möjligt. Vi har inlett en process för att göra det.

Hon kan inte precisera tidpunkten mer än så, men det kommer att gälla alla insatta medel på skattekontot. Därmed finns det inget svar ännu på den självklara frågan om även räntan på underskott kommer att sänkas.

– Exakta utformningen är precis det som vi kommer att jobba med nu, och vilken utsträckning det påverkar andra räntor eller inte är för tidigt att säga, säger Magdalena Andersson.

LÄS OCKSÅ: Populär sparform bryter mot lagen

Hade inte förutsett det

Skatteverket har sett flera problem, bland annat med ökad administration och att andra myndigheter får en felaktig bild av skatteintäkter och lånebehov.

– Skattekontot används på ett sätt som det inte riktigt är avsett för, och det är en situation som man inte har förutsett, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket mer får du i plånboken i år

 

Följ Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen