Finansministerns svar på ISK-ilskan

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finansminister Magdalena Andersson slår nu tillbaka mot ISK-kritikerna.

Inför hotet om misstroendevotum angående andra skattehöjningar gick man mot sparformen som berör 1,8 miljoner sparare.

Det var oppositionens agerande som fick regeringen att höja skatten på ISK, säger finansminister Magdalena Andersson till nyhetsbyrån TT.

Det är helt enkelt oppositionens fel att regeringen var tvungen att ta till höjd ISK-skatt anser finansministern.

Efter oppositionens hot om misstroendevotum i augusti slog regeringen till reträtt och och drog tillbaka förslaget om ändrade 3:12-regler, också kallad entreprenörskatt, ett förslag som handlade om att det ska bli svårare för företagare att ta plocka ut utdelning från bolaget i stället för lön. Regeringen tvingades också dra tillbaka förslaget om ändrad brytpunkt för statlig inkomstskatt.

Vänsterpartiet överraskade

I helgen kom Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson med det överraskande beskedet att regeringen i den kommande budgeten i stället tänker öreslår en höjning av skatten på den populära sparformen  med investeringssparkono, ISK, med 0,25 procent. 


LÄS MER: Ilska och uppror mot ISK-skatten


Kritikerna rasar nu mot ISK-förslaget och efter dygn av tystnad  svarar nu finansminister Magdalena Andersson regeringsförslaget.

– Vi har haft ambitionen, och inte minst har Vänsterpartiet ansett det viktigt, att höja skatten på kapital. Tidigare hade vi förslag om att ändra 3:12-reglerna som tydligare hade slagit mot de med de allra högsta inkomsterna, men även det här förslaget riktas mot samma grupp., säger hon till nyhetsbyrån TT.

 ''Väldigt marginell skattehöjning''

Och fortsätter:

– Om man har en kvarts miljon kronor på sitt ISK-konto handlar det om en skattehöjning med 250 kronor om året. För vanliga löntagare är det en väldigt marginell skattehöjning och har man ett jobb kommer man att tjäna betydligt mer på skattereduktionen för fackföreningsavgiften.


LÄS MER: Så fungerar ett investeringssparkonto (ISK)


Magdalena Andersson anser att kritikerna har fel.

– ISK är fortfarande ett skattemässigt gynnat sparande och höginkomsttagare är mer gynnade eftersom de oftast har mer pengar på banken. Så fördelningspolitiskt är det en väl motiverad reform, säger hon till nyhetsbyrån.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!