Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finansministerns svar på ISK-ilskan

Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson slår nu tillbaka mot ISK-kritikerna.

Inför hotet om misstroendevotum angående andra skattehöjningar gick man mot sparformen som berör 1,8 miljoner sparare.

Det var oppositionens agerande som fick regeringen att höja skatten på ISK, säger finansminister Magdalena Andersson till nyhetsbyrån TT.

Det är helt enkelt oppositionens fel att regeringen var tvungen att ta till höjd ISK-skatt anser finansministern.

Efter oppositionens hot om misstroendevotum i augusti slog regeringen till reträtt och och drog tillbaka förslaget om ändrade 3:12-regler, också kallad entreprenörskatt, ett förslag som handlade om att det ska bli svårare för företagare att ta plocka ut utdelning från bolaget i stället för lön. Regeringen tvingades också dra tillbaka förslaget om ändrad brytpunkt för statlig inkomstskatt.

Vänsterpartiet överraskade

I helgen kom Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson med det överraskande beskedet att regeringen i den kommande budgeten i stället tänker öreslår en höjning av skatten på den populära sparformen  med investeringssparkono, ISK, med 0,25 procent. 

 

LÄS MER: Ilska och uppror mot ISK-skatten

 

Kritikerna rasar nu mot ISK-förslaget och efter dygn av tystnad  svarar nu finansminister Magdalena Andersson regeringsförslaget.

– Vi har haft ambitionen, och inte minst har Vänsterpartiet ansett det viktigt, att höja skatten på kapital. Tidigare hade vi förslag om att ändra 3:12-reglerna som tydligare hade slagit mot de med de allra högsta inkomsterna, men även det här förslaget riktas mot samma grupp., säger hon till nyhetsbyrån TT.

 ''Väldigt marginell skattehöjning''

Och fortsätter:

– Om man har en kvarts miljon kronor på sitt ISK-konto handlar det om en skattehöjning med 250 kronor om året. För vanliga löntagare är det en väldigt marginell skattehöjning och har man ett jobb kommer man att tjäna betydligt mer på skattereduktionen för fackföreningsavgiften.

 

LÄS MER: Så fungerar ett investeringssparkonto (ISK)

 

Magdalena Andersson anser att kritikerna har fel.

– ISK är fortfarande ett skattemässigt gynnat sparande och höginkomsttagare är mer gynnade eftersom de oftast har mer pengar på banken. Så fördelningspolitiskt är det en väl motiverad reform, säger hon till nyhetsbyrån.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen