Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen satsar 1,8 miljarder på jobben

Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten som innehåller satsningar på 45 miljarder.
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALI LORESTAIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under torsdagsmorgonen presenterade regeringen sin vårbudget – med reformer och åtgärder för 45 miljarder kronor.

Flera av åtgärderna kretsar kring coronapandemins effekter, bland annat en satsning på 1,8 miljarder mot arbetslösheten.

– De som står vid gränsen till vuxenliver har en tuff tid just nu. Det här är en ungdomsgeneration vi inte får släppa taget om, säger finansminister Magdalena Andersson.

I vårbudgeten tillför regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, 1,7 miljarder till Sveriges vaccinationsarbete mot covid-19, och två miljarder för att stötta sjukvården – både när det gäller covidvården och den vård som skjutits upp på grund av pandemin. 

1,65 miljarder ska satsas på testning och smittspårning. 

Flera stödåtgärder förlängs och det föreslås tillfälliga skattesänkningar till stöd för näringslivet.

För att stärka den krisande hotell- och restaurangbranschen kommer regeringen att sänka arbetsgivaravgiften för ungdomar under sommarmånaderna – vilket de hoppas ska gynna både branschen och ungdomarna.

– Många unga arbetar ju i hotell- och restaurangbranschen som har det svårt, säger hon under torsdagens pressträff.

Sedan pandemin bröt ut har regeringen infört krisåtgärder på över 400 miljarder kronor.

– Det är en astronomisk summa. Men det är möjligt eftersom vi sparade i ladorna under de goda åren, säger Magdalena Andersson.

Pengar till skola och klimatet

Vårbudgeten innehåller även satsningar på skolan, bland annat kommer pengar att avsättas för extraundervisning och bostadsbidraget kommer också att stärkas – för att stötta de barnfamiljer som fått det svårt ekonomiskt under pandemin.

En annan punkt i budgeten är att Sverige fortsatt ska satsa på en ”grön återstart” för klimatet.

”En grön återhämtning ska genomföras med investeringar som minskar klimatutsläppen och skapar jobb, där Sverige tar en ledande roll i klimatomställningen. Regeringen föreslår därför att ytterligare medel avsätts för att förstärka miljökompensationen för godstransporter på järnväg. Regionerna tillförs även medel för att upprätthålla kapaciteten i kollektivtrafiken”, skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande.

”Finns många problem”

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson tycker att finansminister Magdalena Andersson är för nöjd med det ekonomiska läget.

– Det finns ju saker som är bra i regeringens budget så är det ju alltid. Men det jag saknar är att man inte tar tag i de stora problemen. Det är som att ge Alvedon till någon som brutit benet. Man behöver åtgärda grundproblemet, säger hon till SVT.

I stället önskar hon förändrade bidragssystem och införda språkkrav så att fler invandare kommer i arbete. Hon efterlyser även att satsningar för att stärka polisens trygghetsarbete.

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Rickard Nordin är nöjd med det avtryck som partiet gjort i budgeten.

– De här stöden till företagen som vi nu förlänger är otroligt viktigt för att behålla jobben, rädda företagen och se till att vi kommer ut ur krisen ännu starkare, säger han.

Hård kritik från flera håll mot regeringens budget

M: ”Icke godkänt” • V: ”Alldeles för små insatser”.

Magdalena Anderssons svar på budgetkritiken

”Större krispaket än någon annan regering någonsin gjort”.

Sverigedemokraterna: ”Inte en krona till polisen”

Oscar Sjöstedt: ”Köper inte den prioriteringen”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!