Finansministern öppnar för större statligt ägande

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Magdalena Andersson öppnar upp för större statligt ägande i coronakrisen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronakrisen hotar inte bara människors hälsa utan också den svenska arbetsmarknaden och ekonomin. 

I en intervju med Dagens Nyheter berättar nu finansminister Magdalena Andersson om hur hon förbereder nästa steg. 

Och där kan ett större statligt ägande bli aktuellt. 

Flera svenska branscher har fått känna på de ekonomiska svårigheterna som Corona fört med sig. Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark har tidigare varnat för att mars månad kan bli historisk när det kommer till antal varsel. 

Nu tittar finansminister Magdalena Andersson på nästa steg för att rädda svensk ekonomi. Till DN säger hon att staten kan gå in med ett större ägande i svenska företag, precis som andra europeiska länder nu börjat göra. 

– I den företagsakut vi nu skapat, med många småföretag, där har staten inte riktigt kompetens att gå in och vara ägare till tusentals caféer och restauranger. Därför har vi använt det vanliga banksystemet för de kreditgarantier vi gett ut. Men handlar det om färre och större bolag så är det en möjlig väg, säger Magdalena Andersson. 

”Där riskerar många att förlora jobbet”

Finansministern nämner bland annat hotell- och restaurangbranschen som en särskilt utsatt bransch.  Personal inom det området har ofta osäkra anställningar och har redan drabbats av omfattande varsel. 

– Där riskerar många att bli av med jobbet. Också handeln har många osäkra anställningar, de kanske inte har så många arbetstimmar i veckan. Alla de här delarna kommer man att behöva titta på. 

Folkhälsomyndigheten pratar om att ”platta ut kurvan”, vilket handlar om att dra ut på smittspridningen över tid. Någonting som riskerar att skada ekonomin. Men Magdalena Andersson understryker ändå att det är viktigt att lyssna på dem som är sakkunniga. 

– Jag vill väldigt gärna lyssna på dem som är smittskyddsexperter, för att vidta åtgärder för att platta ut kurvan, men göra det på ett effektivt sätt. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!