Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finansministern: "Nätet dras åt"

"Nu förväntar jag mig att Skatteverket omedelbart går i gång och börjar bearbeta materialet för att se om det är någon som betalat fel skatt i Sverige", säger Magdalena Andersson. Foto: Maja Suslin/TT
Journalistnätverket ICIJ och SVT:s Uppdrag Gransknings rapportering om den kontroversiella advokatbyrån Mossack Fonseca - och dess kopplingar till olika personer, banker och bolag har skapat en intensiv debatt som skattemoral. Foto: Arnulfo Franco / AP TT NYHETSBYRÅN

Hittills har 400 till 500 svenskkopplingar hittats i Panamadokumenten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas att Skatteverkets Panamagranskning ringar in de svenska skattesmitarna.

– Nätet dras åt för de som försöker gömma undan pengar.

Det internationella journalistnätverket ICIJ kallar dagens avslöjande för det sannolikt största någonsin när det handlar om hemliga offshorebolag.

Den sökbara databasen omfattar fler än 200 000 offshoreupplägg - med koppling till hundratusentals företag och personer världen över. 400 till 500 kan ha kopplingar till Sverige, enligt Skatteverkets uppgifter.

– Det är ett jätteviktigt journalistiskt arbete som ligger bakom det. Det visar hur viktigt det är med grävande journalistik och fria medier, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

 

LÄS OCKSÅ: Nordea riskerar än ännu värre Panamasmäll

 

Inför avslöjandet har OECD-ländernas skattemyndigheter inlett ett särskilt samarbete kring beredskapen.

– Nu förväntar jag mig att Skatteverket omedelbart går i gång och börjar bearbeta materialet för att se om det är någon som betalat fel skatt i Sverige, säger Magdalena Andersson.

Pananamaavslöjandet bakom debatt om skattemoral

Journalistnätverket ICIJ och SVT:s Uppdrag Gransknings rapportering om den kontroversiella advokatbyrån Mossack Fonseca - och dess kopplingar till olika personer, banker och bolag har skapat en intensiv debatt som skattemoral.

– Jag tycker det är jättebra att debatten förs och att den här typen av dolda upplägg kommer ut i ljuset. Den svenska modellen bygger i grunden på att alla är med och betalar den skatt man ska. Annars skulle vi inte kunna ha barnomsorg, skolor, äldreomsorg och allt det andra som vi behöver, säger Magdalena Andersson.

 

LÄS OCKSÅ: Panamaeffekten märks i Skatteverkets statistik

 

Det är svårt att få exakta siffror på storleken av den svarta finansiella sektorn. Men EU-kommissionen bedömer att EU-länderna förlorar 50 miljarder euro per år bara på organiserade momsbedrägerier. OECD uppskattar att fusket inom företagsbeskattningen uppgår till minst 100-240 miljarder dollar om året.

Överväger höjda skattetillägg

Regeringen presenterade nyligen ett tiopunktsprogram för att stoppa skatteflykten.

– Vi jobbar med internationellt för att vi vill att fler ska fler länder ska vara med i de internationella avtal vi har vad gäller informationsutbyte för att internationell bekämpa skattefusk. Vi har också gett Skatteverket mer pengar för att kunna jaga dolda tillgångar i utlandet. Men vi tittar också på att skärpa straffen.

Vad kan det handla om för straffskärpningar?

– Vi ska titta på skattetilläggen, den avgiften som man får betala om lämnat in oriktiga uppgifter till Skatteverket, säger Magdalena Andersson.

 

LÄS OCKSÅ: Panamaläckas motiv: Ökade inkomstskillnader

 

Nu finns det avtal med 133 länder avtal om automatiskt informationsutbyte. länder. Hur länge kommer det vara möjlighet att gömma pengar utomlands?

– Nätet dras åt för de som försöker gömma undan pengar. Det är väldigt tydligt när vi försöker bygga upp ett automatiskt informationsutbyte. Här är viktigt att inte slå sig till ro. I takt med att vi drar åt nätet försöker de som gömmer undan pengar hitta nya hål, säger Magdalena Andersson.

 

LÄS OCKSÅ: Så ska finansministern stoppa skatteflykten

 

Enligt Skatteverket beror en del av det ökande antalet ansökningar om självrättelser på "Uppdrag gransknings" rapportering om Panamadokumenten.

Magdalena Andersson är positiv till att allt fler rapporterar in sina dolda tillgångar till Sverige.

– Är det skattepengar som Sverige inte fått in annars är det naturligtvis bra att man gör självrättelser, säger Magdalena Andersson.

Självrättelse innebär att människor med dolda tillgångar utomlands självmant rapporterar in dessa till Skatteverket - och därmed undviker att bli tvingade att betala skattetillägg eller att bli brottsanmäld för felaktiga uppgifter, enligt Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: SEB anklagas för brevlådefabrik i Panama

 

Är det för generöst med självrättelser?

– I den spontana reaktionen kan man känna att oj, det här är generöst. Å andra sidan om resultatet annars skulle vara att de här pengarna inte alls skulle komma in till beskattning så är det bättre att de i alla fall beskattas, säger Magdalena Andersson.

Välkomnar bankgranskning

Finansinspektionen och en rad myndigheter i olika länder granskar nu de svenska storbankernas inblandning i Panamaaffären.

Hur ser du på bankernas roll i den här typen av skattekonstruktioner?

– Jag tycker det är väldigt bra att detta granskas av både Finansinspektionen och skattemyndigheten. Jag har själv också kallat mig Bankföreningen för att se hur bankerna ser på det här. Banksektorn är en förtroendebransch. Det är klart att detta riskerar att skada anseendet för bankerna i Sverige.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!