Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finansministern backar – H&M-Stefans skattejubel

Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Svantesson, M.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
"Det här hade skadat Sveriges konkurrenskraft", säger Chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou.
En av de starkaste kritikerna var Stefan Persson i H&M.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emil Källström, ekonomisk politisk talesperson för Centerpartiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
1 / 7

Regeringen skrotar förslaget om så kallade exitskatten, som skulle säkra att kapitalvinster gjorda i Sverige beskattas även när kapitalägaren flyttat utomlands. Det skriver finansminister Magdalena Andersson, S, i Dagens industri.

– Jag tycker att det är bra att de backar från ett riktigt dåligt förslag, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesperson för Moderaterna. 

En av de starkaste kritikerna var H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson

I höstas föreslog Skatteverket en så kallad exitskatt, som skulle säkerställa att personer som gjort kapitalvinster i Sverige kan beskattas här även om de har flyttat utomlands och blivit begränsat skattskyldiga eller fått skatteavtalsrättslig hemvist i ett annat land när värdeökningen realiseras. 

Exitskatten skulle ersätta den så kallade tioårsregeln, som innebär att man kan beskattas tio år efter att man flyttat från Sverige. Men tioårsregeln anses inte tillräckligt effektiv, då det går att helt eller delvis undgå beskattning på kapitalvinster i samband med utlandsflytt. Skatteverkets förslag syftade till att täppa till kryphålet.

Fick hård kritik

Regeringen skickade ut förslaget på remiss. Men exitskatten fick hård kritik, bland annat för att det skulle försvåra möjligheten till att genomföra generationsskiften i familjeföretag om barnen bor utomlands. Det anses också viktigt för Sveriges ekonomi att företag ska kunna växa utomlands, och då måste personalen i bland följa med.
En av de starkaste kritikerna var Stefan Persson i H&M som svarade när promemorian gick ut på remiss.

Han ansåg att exitskatten skulle göra det svårare för hans barn att ta över koncernen Ramsbury Invest, det är genom Ramsbury som familjen kontrollerar H&M.

Exitskatten skulle medföra "en kraftig inlåsningseffekt då samtliga arvingar måste stanna inom Sveriges gränser", skrev Stefan Persson i sitt svar enligt Aftonbladet.

Han tyckte också att skatten skulle hämma företagsutvecklingen i Sverige.


Den del av förslaget som gällde generationsskiften i familjeföretag har regeringen tidigare backat ifrån. Men nu meddelar alltså finansministern att förslaget skrotas helt.

Men det innebär alltså att problemen med tioårsregeln kvarstår. 

"Jag ser nu fram emot – och förutsätter – en konstruktiv dialog med företrädare för det svenska näringslivet om hur en reform av tioårsregeln bäst utformas för att säkerställa såväl finansieringen av gemensamma nyttor som konkurrenskraftiga och likformiga skatteregler", skriver finansministern.

Alliansen har kritiserat exitskatten i en gemensam debattartikel.

– Jag tycker att det är bra att de backar från ett riktigt dåligt förslag, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesperson för Moderaterna.

– Jag tycker att det är bra att regeringen arbetar mot skattefusk och aggressiv skatteplanering. Det är ju något som även alliansregeringen gjorde. Och tioårsregeln behöver reformeras och det borde man göra, men exitskatten var ett dåligt förslag.

Ska vara rättsäkert

Men Svantesson är kritisk till att Magdalena Andersson lägger fram och sedan drar tillbaka ännu ett förslag.

– Hon drar tillbaka exitskatten nu, hon drog tillbaka bankskatten, hon har dragit tillbaka entreprenörskapsskatten, hon har dragit tillbaka delar av företagsbeskattningen. Det skapar osäkerhet hos svenska företag och ger dem inte bra spelregler, säger Svantesson.

Även Emil Källström, ekonomisk politisk talesperson för Centerpartiet, välkomnar beslutet att inte genomföra den.

– Det förslag som Skatteverket la fram som regeringen först ställde bakom skulle försvåra generationsskifte, göra Sverige till ett sämre land att driva företag och investera i, säger Källström.

Emil Källström, ekonomisk politisk talesperson för Centerpartiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Emil Källström håller med om att regelverket behöver ses över.

– Grundprincipen måste vara att man ska skatta i Sverige när det är rimligt, men det måste vara rättsäkert, säger Källström.

Välkomnar att regeringen backar

En högröstad kritiker mot exitskatten var Stockholms Handelskammare. Chefsekonom  Andreas Hatzigeorgiou välkomnar att regeringen backar för kritiken.

– Det här hade skadat Sveriges konkurrenskraft, anseende och gjort det svårare att attrahera talang till Stockholms näringsliv, säger Hatzigeorgiou och fortsätter:

– Jag tycker att man absolut ska kunna titta på rådande system men det måste göras i så fall inom ramen för en ordentlig utredning och att man tar med företrädare och experter från näringslivet, de som faktiskt påverkas av de här förändringarna.