Fredrik Lundberg köper en stor del av aktierna. Foto: Ylwa YngvessonFredrik Lundberg köper en stor del av aktierna. Foto: Ylwa Yngvesson
Fredrik Lundberg köper en stor del av aktierna. Foto: Ylwa Yngvesson
Det blev klart på onsdagen att Handelsbanken säljer sitt innehav i Industrivärden. Foto: Malin LööfDet blev klart på onsdagen att Handelsbanken säljer sitt innehav i Industrivärden. Foto: Malin Lööf
Det blev klart på onsdagen att Handelsbanken säljer sitt innehav i Industrivärden. Foto: Malin Lööf

Finansmannen köper Handelsbankens aktier

Publicerad

I onsdags blev det klart att Handelsbanken säljer sitt innehav i Industrivärden.

Under torsdagen blev det klart att finansmannen Fredrik Lundberg köper en stor del av aktierna.

– Vi tycker om Industrivärden och dess portfölj och vi gör den här investeringen för vi tror det blir en bra kapitalinvestering, säger Fredrik Lundberg till SvD.

Handelsbanken sålde på onsdagskvällen alla sina 29,4 miljoner A-aktier i Industrivärden för cirka 4,5 miljarder kronor.

Nio miljoner av dessa aktier köptes under torsdagen av Lundbergföretagen. Ytterligare fyra miljoner aktier köptes av Fredrik Lundberg och hans döttrar Louise Lindh och Katarina Martinson privat, uppger Fredrik Lundberg, enligt di.se.

Därmed blir man Industrivärdens största enskilde ägare. Lundbergs kontrollerar nu 23,4 procent av rösterna och 16,1 procent av kapitalet.

På frågan från SvD om vad Fredrik Lundberg gillar med Industrivärden, säger han det är ett bra bolag med en portfölj med fina företag och en bra vd och en bra organisation.

Förnekar fusion

– Vi har åtta bolag och det är inte särskilt mycket, jag tycker det är en ganska koncentrerad portfölj, säger han till SvD och fortsätter:

– Vi kommer jobba vidare efter den strategin vi har, det vill säga värdeskapande kapitalförvaltning genom långsiktigt ägande. Sedan kan jag inte gå in på kommande affärer.

Fredrik Lundberg förnekar dock att en fusion mellan Industrivärden och Lundbergföretagen är aktuell.

– Jag ser ingen poäng med det, säger Fredrik Lundberg, till di.se.

Ericsson har haft en turbulent period, med en nyligen avgången vd. Huruvida Industrivärden ska göra sig av med innehavet i Ericsson vill Fredrik Lundberg inte säga något om.

– Vi arbetar för att skapa värde i de företag där vi är delägare. Jag är besviken över hur utvecklingen har varit under senare tid i Ericsson, det är jag. Men det är inte det samma som att lämna bolag, säger han till SvD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen