Finansmannen köper Handelsbankens aktier

Fredrik Lundberg köper en stor del av aktierna.
Foto: Ylwa Yngvesson
Det blev klart på onsdagen att Handelsbanken säljer sitt innehav i Industrivärden.
Foto: Malin Lööf

I onsdags blev det klart att Handelsbanken säljer sitt innehav i Industrivärden.

Under torsdagen blev det klart att finansmannen Fredrik Lundberg köper en stor del av aktierna.

– Vi tycker om Industrivärden och dess portfölj och vi gör den här investeringen för vi tror det blir en bra kapitalinvestering, säger Fredrik Lundberg till SvD.

Handelsbanken sålde på onsdagskvällen alla sina 29,4 miljoner A-aktier i Industrivärden för cirka 4,5 miljarder kronor.

Nio miljoner av dessa aktier köptes under torsdagen av Lundbergföretagen. Ytterligare fyra miljoner aktier köptes av Fredrik Lundberg och hans döttrar Louise Lindh och Katarina Martinson privat, uppger Fredrik Lundberg, enligt di.se.

Därmed blir man Industrivärdens största enskilde ägare. Lundbergs kontrollerar nu 23,4 procent av rösterna och 16,1 procent av kapitalet.

På frågan från SvD om vad Fredrik Lundberg gillar med Industrivärden, säger han det är ett bra bolag med en portfölj med fina företag och en bra vd och en bra organisation.

Förnekar fusion

– Vi har åtta bolag och det är inte särskilt mycket, jag tycker det är en ganska koncentrerad portfölj, säger han till SvD och fortsätter:

– Vi kommer jobba vidare efter den strategin vi har, det vill säga värdeskapande kapitalförvaltning genom långsiktigt ägande. Sedan kan jag inte gå in på kommande affärer.

Fredrik Lundberg förnekar dock att en fusion mellan Industrivärden och Lundbergföretagen är aktuell.

– Jag ser ingen poäng med det, säger Fredrik Lundberg, till di.se.

Ericsson har haft en turbulent period, med en nyligen avgången vd. Huruvida Industrivärden ska göra sig av med innehavet i Ericsson vill Fredrik Lundberg inte säga något om.

– Vi arbetar för att skapa värde i de företag där vi är delägare. Jag är besviken över hur utvecklingen har varit under senare tid i Ericsson, det är jag. Men det är inte det samma som att lämna bolag, säger han till SvD.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!