Finansmannen Gardell bakom storköp i Ericsson

Foto: TOMAS LEPRINCE

Finansmannen Christer Gardell har köpt in sig i telejätten Ericsson med sin aktivistfond Cevian Capital.

Företaget har köpt 5,57 procent av aktierna i Ericsson, uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Experter misstänker att Gardell är ute för att stycka företaget.

– Det kommer bli åka av med Gardell i Ericsson. Jag tror inte att han kommer sitta på sidlinjen och titta på, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Många inom Ericssons ledning, däribland koncernchefen Börje Ekholm, och storägaren Investor drar säkert efter andan med att ha finansmannen Christer Gardell flåsandes i nacken.

Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital har köpt  5,57 procent av aktierna i Ericsson. Det visar en myndighetsanmälan som nyhetsbyrån Bloomberg har läst, uppger Dagens industri.

Aktieposten är värd över 10 miljarder kronor och därmed är Cevian Capital näst största ägare i telekombolaget. Bara Investor är större med  5,89 procent av kapitalet.

Totalt har Gardells fond 167,8 miljoner B-aktier samt 113.510 A-aktier med ett marknadsvärde på drygt 10 miljarder kronor. Aktieposten innebär att Cevian sitter på 5,04 procent av kapitalet och 2,97 procent av rösterna i Ericsson.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror att det nu kommer att hända saker inom Ericsson- stora saker. En styckning av företaget kan stå på Gardells dagordning.

– Cevian har redan ett infekterat bråk med Investor om styckning av ABB. Det är mycket möjligt att man nu vill göra något liknade med Ericsson.

– Det kommer bli åka av med Gardell i Ericsson. Jag tror inte att han kommer sitta på sidlinjen och titta på.

Vad tror du storägaren Wallenbergägda Investor tycker om Gardells inhopp?

 – Jag tror Investor gärna hade sluppit detta hittills har man haft Ericssons framtid i sina egna händer men nu blir det fler som skall in och styra.

Men finansmannen Fredrik Lundberg och Industrivärlden kan finnas som en aktör i kulisserna.

– Vinnaren kan vara Industrivärden som det har ryktats vill bli av med sitt Ericsson innehav, kanske är Cevian en tänkbar köpare?, säger Joakim Bornold.

Dagens industri berättade redan i förra året att Christer Gardells aktivistfond börjat kasta sina blickar mot Ericsson. För en tid  sedan berättade också  att Christer Gardell haft ett hemligt möte med Ericssons ordförande Leif Johansson. 

Enligt uppgift vill Gardells Cevian också ha en plats i Ericssons valberedning - en nyckelplats för framtida drag.

Miljardären och finansmannen Christer Gardell

Utbildning: Kursetta på Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: McKinsey, Nordic Capital, Custos, Cevian (delägare).

De största kända nordiska inne­haven hittills i Christer Gardells aktivistfond Cevian är ABB, Volvo, Tieto och nu också Ericsson.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!