Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bill Browder i Di TV: ”Vi ska ge våra uppgifter till Sverige”

Finansmannen Bill Browder.
Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Visselblåsaren Bill Browder har hotat polisanmäla Swedbank.

Finansmannen säger sig ha bevis som kopplar den svenska storbanken till penningtvättshärvan i Danske Bank.

– Vi ska ge våra uppgifter till svenska myndigheter, säger han i Di TV.

I höstas briserade skandalen kring misstänkt penningtvätt i Danske Banks verksamhet i Baltikum. Efter det väcktes frågor kring om penningtvätt kunde förekomma även i de svenska storbankerna – något Swedbanks vd Birgitte Bonnesen förnekade.

Även Finansinspektionen blundade för varningssignaler.

Men i onsdags avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att över 40 miljarder kronor slussats genom misstänkta konton i Swedbank under perioden 2007-2015. Storbanken kan, enligt SVT, ha använts för systematisk och omfattande penningtvätt.

Bill Browder i Di TV

Den brittisk-amerikanske finansmannen Bill Browder har tidigare sagt att han har egna bevis som kopplar Swedbank till skandalen kring Danske Bank. Under torsdagen gick han ut med att han skulle polisanmäla den svenska banken – men ville inte gå in på när.

Han har dock sagt till Dagens industri att han inte formellt tänker polisanmäla banken, men lämna in sin egen utredning.

På fredagsmorgonen intervjuades han av Anna Ekelund i Di TV.

– Jag har aldrig lovat att inte polisanmäla. Min avsikt är att den information vi har som vi har samlat från myndigheter i andra länder, som visar transaktioner till Swedbank, ska ges till svenska myndigheter, säger han.

Visselblåsare om penningtvätt

Bill Browder var visselblåsare i fallet med Danske Bank. Den danska storbanken utreds nu av flera myndigheter för misstänkt penningtvätt i Estland.

Även Swedbank ska utredas, bland annat har finansinspektionerna i Sverige och Estland startat en gemensam utredning.

Browder säger i Di TV att Birgitte Bonnesen sökte upp honom för ett möte, efter att uppgifterna om Danske Bank kommit ut.

– Jag och mina kolleger hade tidigare anmält penningtvätt i Nordea och Danske Bank och hennes bank har också verksamhet i Baltikum så jag tror att hon ville uttrycka sin oro, säger Browder i Di TV.

– Det är viktigt att de gör en extern utredning som Danske Bank, fortsätter han.

Bill Browder: Summan kan växa

Han tror också att siffran som misstänks ha slussats igenom konton för penningtvätt – 40 miljarder – kan komma att växa.

– Om Danske Bank-storyn är en indikation och om informationen som var tillgänglig för SVT-journalisterna bara var en del kan siffran blir högre. 

Hur mycket högre?

– Det är upp till teamet på Ernst & Young att bestämma.

EY är den byrå som har anlitats av Swedbank för en extern utredning.

Browder har tidigare uttryckt att siffrorna som figurerat kring Nordea och misstänkt penningtvätt är ”toppen av ett isberg˝. Han tror att det kan vara fallet även när det kommer till Swedbank.

– Vi har bara tillgång till specifika konton på dessa banker. När vi identifierar till exempel 200 miljoner dollar av penningtvätt är det i regel bara toppen av ett isberg. Men jag vill inte spekulera om siffror i Nordea eller Swedbank. Uppgifterna måste undersökas grundligt, säger finansmannen i Di TV.

Panikras för Swedbank på börsen – topparna köper aktier 

Swedbanks aktie har sjunkit rejält efter Uppdrag gransknings avslöjande. När börsen stängde på torsdagen hade aktien fallit med drygt 9 procent under dagen, och på två dagar minskade värdet på aktien med 25 procent. 

Samtidigt handlade toppar på Swedbank aktier i banken under torsdagen. It-chefen Anders Ekdahl köpte 1 500 aktier till kursen 165,80 kronor styck – vilket ger ett totalt pris på 248 000 kronor.

Styrelseledamoten Anna Mossberg köpte 1 800 aktier till kursen 166,12 kronor styck – totalt 299 016 kronor. Det skriver sajten Breakit som har tagit del av Finansinspektionsens insynregister. 

Swedbanks storägare har förtroende för ledningen

Representanten för Swedbanks största ägare Sparbankernas Ägareförening, Lennart Haglund, uttryckte i Di TV på eftermiddagen viss oro inför händelseutvecklingen i banken.

– Vi fick veta att ett program skulle sändas. Men vi blev förvånade, säger han.

Han har dock fortsatt förtroende för Swedbanks ledning.

– Ja, det har jag. De har gjort ett fantastiskt jobb och tagit tag i de olika bitarna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!