Klädkungen Stefan Persson drabbades värst. Foto: Göran GranlundKlädkungen Stefan Persson drabbades värst. Foto: Göran Granlund

Klädkungen Stefan Persson drabbades värst.

 Foto: Göran Granlund
Cristina Stenbeck har klarat sig förvånansvärt väl med en nedgång på 230 miljoner. Foto: Sven LindwallCristina Stenbeck har klarat sig förvånansvärt väl med en nedgång på 230 miljoner. Foto: Sven Lindwall
Cristina Stenbeck har klarat sig förvånansvärt väl med en nedgång på 230 miljoner. Foto: Sven Lindwall
Carl-Henric Svanberg, ordförande i Volvo, har fått se sin portfölj krympa med 154 miljoner. Foto: Suvad MrkonjicCarl-Henric Svanberg, ordförande i Volvo, har fått se sin portfölj krympa med 154 miljoner. Foto: Suvad Mrkonjic

Carl-Henric Svanberg, ordförande i Volvo, har fått se sin portfölj krympa med 154 miljoner.

 Foto: Suvad Mrkonjic
Ingvar Kamprad har klarat sig bäst. Ikea berörs inte av marknadens svängningar. Foto: Patrik C Österberg All Over PreIngvar Kamprad har klarat sig bäst. Ikea berörs inte av marknadens svängningar. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
Ingvar Kamprad har klarat sig bäst. Ikea berörs inte av marknadens svängningar. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Finanskändisarnas skräckstart på börsåret

Publicerad

Börsraset i början av året har slagit hårt mot finanskändisarnas portföljer.

Värst drabbad är klädkungen Stefan Persson, som fått se värden på 5,6 miljarder gå upp i rök.

Inledningen på året är en av de värsta Stockholmsbörsen någonsin upplevt. Fram till fredagen hade det breda indexet OMXSPI tappat 10,2 procent, mer än hela fjolårets uppgång.

För andra dagen i rad stiger börsen på fredagen efter förnyat hopp om att världens centralbanker ska ösa ut nya pengar för att stimulera den globala ekonomin, men den usla starten har grävt stora hål i finanskändisarnas portföljer.

Störst snyting har också rikast fått ta. Klädimperiet H&M har visserligen ”bara” tappat 5,7 procent mellan nyår och torsdagen, men för Stefan Persson har det inneburit en värdeminskning på drygt 4,7 miljarder kronor.

Ändå 84 miljarder kvar

Genom bolaget Ramsbury Invest – som han äger 70 procent av, de tre barnen har 10 procent var – har 68-åringen en bred portfölj med H&M som absolut tyngsta innehav. Inräknat de andra innehaven har Stefan Persson tappat hela 5,6 miljarder kronor på börseländet, visar data från aktieägartjänsten Holdings.

Försiktigtvis kan påpekas att Stefan Perssons aktieinnehav ändå tickar in på 84 miljarder.

Arvtagaren Karl-Johan Persson, H&M:s vd, har också dragits med i eländet. Hans personliga H:M-aktier och andelen i Ramsburys portfölj har tillsammans backat med nästan 1,5 miljard i värde.

Stefan Perssons syster, den extremt tillbakadragna Liselott ”Lottie” Tham, har från sidlinjen fått bevittna en värdeminskning på en dryg miljard av den egna portföljen.

Lundbergs minus: 2,5 miljarder

Svenskt näringslivs kanske mäktigaste man, Fredrik Lundberg, äger mycket av det mesta. Byggmästarsonen från Norrköping har fått se sin breda portfölj backa med nästan 3 miljarder under inledningen av året. Bara investmentbolaget med det egna namnet tappade drygt 2,5 miljarder i värde.

Cristina Stenbeck, drottningen av Kinneviksimperiet, har klarat sig förvånansvärt väl. Hennes maktbolag har stått emot börsturbulensen väl, och en nedgång på 230 miljoner kronor får ändå sägas vara acceptabelt för den som har en börspost på drygt 6,7 miljarder.

Börsräven Mats Qviberg har fått smaka riktigt sura bär. Han har fått se sina innehav i framför allt Bilia och Öresund backa mer än börsen, nästan 14 procent motsvarande 160 miljoner kronor.

Carl-Henric Svanberg, ordförande i Volvo och med ordförandeposten i oljejätten BP och vd-skap på Ericsson på cv:t, har fått se sin portfölj krympa med nästan lika mycket i värde: 154 miljoner.

Därför slipper Kamprad undan

Den av de superrika som klarat sig bäst är den som många anser också toppa förmögenhetslistan: Ikeas grundare Ingvar Kamprad. Enligt honom själv har han gett bort alla pengar han tjänat på Ikea, men många hävdar att han behållit kontrollen över de enorma stiftelser dit intäkterna slussats via intrikata skatteupplägg.

Hur det än är med salen är Ikea inte ett börsnoterat bolag och är därför immunt mot alla marknadens svängningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen