Finansinspektionen kan stoppa nya superräntan

Publicerad

För en dryg vecka sedan lanserade bostadskreditinstitutet Enkla sitt bolåneerbjudande med en ränta på 0,95 procent. Men enligt Finansinspektionen är det inte säkert att bolaget har de tillstånd som krävs. 

Enkla.com, som lanserade sitt bolånerbjudande för drygt en vecka sedan, använder en annan typ av finansiering för sina bolån än vad traditionella banker gör. 

Bolaget planerar att stegvis ta in pengar från den internationella marknaden för bostadsobligationer. Detta genom att utfärda obligationer av typen Residental Mortgage-Backed Security. De är vanliga i USA och baseras på de bostäder de är kopplade till, skriver Di Digital. 

FRIDA BRATT: Därför ska du se upp med de nya bolånen 

Tillstånd osäkert

Men enligt Finansinspektionen är det osäkert om Enklas status som bostadskreditinstitut räcker för att Enkla ska ha tillstånd att bedriva sin verksamhet. 

- Vi vet i dagsläget inte vad det är bolaget vill göra. Vi behöver träffa bolaget och titta på det och se om det ryms inom det tillstånd de fått. Det vi läser i media är något annat än det som framkom i ansökan, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på Finansinspektionen, till Expressen. 

Enligt Malin Omberg kan detta innebära att bolaget behöver söka nya tillstånd. 

Finns det någon risk att bolaget inte får de tillstånd de behöver för sin verksamhet?

- Det kan jag inte svara på, vi är i den fasen att vi ska träffa bolaget. Som med alla tillstånd är det i så fall en prövning som ska göras. 

FRIDA BRATT: Superräntan gör det mer förmånligt att vara rik 

Lansering kan försenas

Finansinspektionen och företrädare för Enkla ska träffas i nästa vecka. Enklas vd Alexander Widegren vill inte uttala sig närmare i frågan innan mötet med myndigheten ägt rum.

– Än så länge har inget förändrats, förutom att dialogen mellan oss, Riksbanken och Finansinspektionen måste förtydligas i veckorna som kommer. 

Hur mycket kan detta försena lanseringen av ert bolån?

– Vi tycker det är ansvarsfullt att fortsätta vår dialog innan något exakt lanseringsdatum är bestämt, skriver Alexander Widegren i ett sms. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen