Finansexperten om vårbudgeten

Publicerad
Uppdaterad
Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken, förklarar.
Platser i praktik och i jobb- och utvecklingsgarantier ökas i år och nästa år.
- Fler arbetslösa kräver mer åtgärder i form av tillfälliga praktikjobb och utbildning. Om pengarna fördelas rätt kan de som är arbetslösa nu med rätt åtgärder lättare få jobb sen när konjunkturen vänder. Eller utbildas så att man kan få en annan typ av jobb.

Kommunerna får, som tidigare annonserat, 7 miljarder i tillskott för nästa år.
- Kommunerna tappar rätt mycket i skatteinkomster. Då måste de skära på den största utgiften - kommunanställda. Det går att motverka genom att skjuta in mer pengar. Sju miljarder i år och 12 miljarder nästa är en bra, rimlig åtgärd. Det största tappet för kommunerna kommer nästa år. Men man borde kanske ha aviserat detta redan i höstbudgeten.

Anslaget till ersättning till arbetslösa och till arbetslösa i åtgärder ökas med drygt 10 miljarder i år.
- Detta är den stora förändringen. Utgiften beror på hur många som blir arbetslösa. Regeringen har tagit till traditionella konjunkturåtgärder eftersom arbetslösheten går upp väldigt mycket. Det handlar exempelvis om anslag till Ams. Men erfarenheten är att det är ganska svårt att få bra användning av såna här pengar.

Avgiften till EU ökar med närmare 4 miljarder till 23,8 miljarder i år, mest på grund av kronfallet.
- Utgiften går inte att påverka. Det finns regelverk som säger hur mycket olika medlemsstater ska betala. Sannolikt har detta bestämts innan kronan gick ner. Då måste vi betala mer i kronor räknat eftersom euron blivit dyrare.

Anslaget för lönegaranti till anställda i konkursföretag ökas med 781 miljoner i år.
- Staten går in med lånegarantier. Man räknar med att fler företag kommer att gå i konkurs. Insatsen är för att anställda inte ska råka illa ut när företagen går i konkurs. Regeringens bedömningar ser ganska rimliga ut. Tror de tagit i ganska ordentligt, gjort bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen