Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fiasko för nya tusenlappen

Tusenlappen går knappt att få tag på i automater. Sedeln har också fått kritik för att inte fylla något behov i folks vardag.
Foto: Riksbanken
I oktober kom de nya sedlarna. Astrid Lindgren pryder 20-lappen.
Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop

Det är svårt att få tag på den nya tusenlappen. Flera banker har valt bort ”dagsedeln” till förmån för tvåhundringen i sina sedelmaskiner, skriver Sydsvenskan.

– Vi tillhandahåller de sedlar bankerna efterfrågar, säger Leif Jacobsson på Riksbanken till Sydsvenskan.

I oktober 2015 lanserades Riksbanken nya sedlar i valörerna 20, 50, 200 och 1 000 kronor.

I och med att en helt ny sedel tillkom, tvåhundringen med Ingmar Bergman på framsidan, blev det för trångt i de maskiner som används för sedelräkning.

Nästan ett halvår senare är problemet fortfarande inte löst, skriver Sydsvenskan.

Två storbanker nobbar sedeln

Varken Handelsbanken eller Swedbank har tusenlappen, som pryds av Dag Hammarskjöld och skämtsamt kallas ”dagsedel”.

– Vi tillhandahåller de sedlar bankerna efterfrågar, säger Leif Jacobsson, projektledare för utbytet av mynt och sedlar på Riksbanken, till Sydsvenskan.

I höst kommer ytterligare två sedlar bytas ut, då blir det nya hundralappar och femhundrakronorssedlar. Porträtten på dem kommer att föreställa Greta Garbo respektive Birgit Nilsson.

Sägs underlätta för kriminella

Tusenkronorssedeln har fått kritik för att inte fylla någon praktisk funktion i de flesta människors vardag, men däremot underlätta för kriminella, som i hanteringen av svarta pengar gärna använder sig av så höga valörer som möjligt.

Enligt Sydsvenskan finns det omkring en miljon tusenlappar i omlopp, motsvarande ett värde på en miljard kronor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!