Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FI vägrar backa om nya amorteringskrav

Enligt Erik Thedéen är det inte Fi:s krav på hårdare amortering som får prisutvecklingen på bostadsmarknaden att stanna av. "Det är en reaktion på ett kraftigt utbud och att priserna har kommit upp på en nivå där det börjar bli ganska kostsamt att köpa en normal lägenhet i storstäderna", säger han.Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN
De svenska hushållens skulder har skenat i takt med att bostadspriserna har stigit, samtidigt som räntorna har varit låga – men nu ser bostadsmarknaden ut att stanna av.Foto: Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN
Finansinspektionen har länge oroat sig över svenskarnas skuldsättning och vill nu införa hårdare amorteringskrav för att få bukt med skulderna.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

När marknaden svalnar tror allt fler att regeringen kommer säga nej till kraven på hårdare amortering.

Men Finansinspektionen vägrar backa från sitt förslag.

– Vi agerar utifrån den verklighet vi har, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen (Fi) skjuter fram sitt krav på hårdare amortering från årsskiftet till 1 mars nästa år. Anledningen är att bolåneföretagen – bankerna – behöver längre tid för att ställa om.

Samtidigt kommer tecken på att svenskarnas lånefest kan vara på väg att stanna av. Färsk statistik visar att prisutvecklingen på bostadsmarknaden har bromsat upp och objekten blir alltmer svårsålda. En räntehöjning rycker också allt närmare.

Sval bostadsmarknad i Sverige

– Bostadsmarknaden skickar signaler nu om att det har lugnat ned sig, säger Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar, till TT.

Enligt henne minskar sannolikheten att regeringen godkänner Fi:s förslag.

– En del av kritiken mot Finansinspektionen har varit att man kanske inte har sett full effekt av det tidigare amorteringskravet. Sedan ska man inte sticka under stol med att det är valår nästa år och man vill inte riskera att stjälpa bomarknaden, säger Anna Öster till TT.

 

LÄS MER: FI:s krav: Så mycket dyrare blir det att bo 

 

Men en avstannad bomarknad är ingenting som får Fi att tänka om.

– Att bostadspriserna går ner en månad eller två är inte väsentlig information för oss. Det är skuldsättningen som är det viktiga, säger generaldirektör Erik Thedéen.

 

"Det finns ett antal åtgärder vi måste införa för att minska riskerna. Svenska hushåll har skuldsatt sig snabbt och mycket, det är i det perspektivet vi ska se det här – och inte titta på om huspriserna går upp eller ner en enskild månad", säger Erik Thedéen om Fi:s förslag.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Höga skulder för svenska hushåll

Enligt honom har de svenska hushållen skuldsatt sig snabbt och mycket, samtidigt som Sverige är sena på bollen att införa åtgärder för att minska de ekonomiska riskerna. De flesta är överens om att något bör göras – men åsikterna om vad går isär.

En av de organisationer som är kritiska är Bankföreningen – som dömer ut FI:s förslag på grund av risk för "alltför många negativa konsekvenser".

– I stället för att hitta på massor av usla åtgärder på kreditmarknaderna tycker jag att det är dags att fixa till skattesystemet med ett antal åtgärder, sade vd Hans Lindberg nyligen enligt Dagens industri. 

Är hårdare amorteringskrav rätt väg att gå?

– Ränteavdraget och mycket annat i bostadspolitiken är oförändrat så vi ligger sent i att hantera skuldsättningen, säger Erik Thedéen och fortsätter:

Erik Thedéen: "Finns inga förslag"

– Det finns en massa diskussioner om vad som borde göras men inga förslag. Då agerar vi utifrån den verklighet vi har.

 

LÄS MER: Ränteavdraget på väg ändras – dyrare att bo 

 

Thedéen vill understryka att det är en "mycket begränsad grupp" som påverkas av de skärpta amorteringskraven. Enligt Fi:s undersökningar drabbas cirka 14 procent av de nya låntagarna.

– Det innebär att kanske en-två procent av den svenska befolkningen kommer att beröras av detta nästa år.

Hur ser du på att främst unga, nya låntagare drabbas?

– Det stämmer inte. De som framför allt drabbas är de som tar stora lån i storstadsområdena, folk med ganska goda inkomster. Det här är en mycket mjuk åtgärd, men den kan bli hårdare om folk lånar mer än de gör i dag.

Finansinspektionen backar inte

Finns det något som kan få er att backa från det här förslaget?

– Nej, inte som jag ser i dag men vi följer alltid utvecklingen. Den här åtgärden är inte till för att hantera månadssiffror på bostadsmarknaden utan för att hantera en skuldsättning som har ökat.

 

LÄS MER: Storbankens varning för prisfall på bostäder 

 

Förslaget passerar Finansinspektionens styrelse den 13 november och sedan ska regeringen ta ett beslut innan årsskiftet.

 

Finansinspektionens amorteringskrav

Från och med 1 juni i fjol måste nya bolån amorteras ner till 50 procent av bostadens värde.

Hushåll med en belåning på över 70 procent måste amortera minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år, hushåll med en belåning på 50-70 procent måste amortera en procent varje år.

Enligt det nya förslaget måste nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst amortera ytterligare en procentenhet.

Kravet är tänkt att träda i kraft 1 mars 2018. Det omfattar alla privatpersoner som tar nya bolån.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!