Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Festfixaren och Edith sitter i samma sjunkande båt

Foto: Privat
Johan Petré är eventarrangör.
Foto: Privat
Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES YESSICA THOR

Småföretagare över hela landet blöder ekonomiskt. Storstad eller småstad, det är samma utsatta läge.

Edith Hoël, 59, som driver en liten klädbutik tvingas säga upp sina två anställda.

– Jag har dragit i alla bromsar jag kan. Men jag gråter varje kväll när jag kommer hem, säger hon.

Andra företagare berättar hur de nu snabbt försöker ställa om sin verksamhet för att kunna rädda vad som räddas kan.

Edith Hoël som har en liten klädbutik i Karlskrona beskriver läget som förskräckligt. Kunderna har svikit av rädsla för coronasmittan, och hon fick säga upp sina två anställda.

– Jag har tappat 65–70 procent i omsättning mot förra året. Nu förbereder jag mig mentalt på konkurs, och skulderna lär jag få dras med resten av livet eftersom jag har enskild firma.

Edith gick till banken och bad om hjälp. Det blev ett nej.

– Jag har urdålig likviditet eftersom jag inte säljer något. Nu har jag dragit i alla bromsar jag kan, men långsiktigt hjälper det inte, säger hon uppgivet.

Edith Hoël tycker att småföretagarna glömts bort i statsmakternas stödpaket. Hon har förvisso kunnat skjuta upp inbetalningen av en del skatter och avgifter.

– Jag efterlyser mer konkreta insatser för oss mindre företag. Hittills handlar det mest om löntagare med slopad karensdag, möjlighet vara hemma 14 dagar utan sjukintyg och så vidare.

Edith Hoël kan tvingas stänga sin klädbutik i Karlskrona.Foto: Privat

***

 

Johan Petré, 38, jobbar inom en glamorös bransch med kontor på Östermalm. Han är ”festfixare”, arrangerar företagsevent och premiärer genom sitt PR-företag.

Sedan en tid har hela marknaden tvärstannat, konstaterar han i ett inlägg på sin Facebooksida.

”ALLA mina uppdrag och event har bokats av eller flyttats fram. Mina vänner, just nu är det oerhört tufft. Jag hoppas att jag en dag kan ta upp min vanliga verksamhet igen, men nu är det 'survival mood' som gäller!”

Under rådande omständigheter är intresset för att satsa pengar på ett event med några hundra deltagare noll.

– Just nu är det svårt och man får vara lite kreativ för att överleva. Som tur är har jag inga anställda, men jag har ändå kostnader som rullar på, och inget kommer in, säger Petré.

Artister, konferencierer, ljudtekniker och många andra i eventbranschen är strandsatta.

– En del försöker göra en show på internet och få folk att betala med Swish. Men jag tror det är rätt svårt, uppger eventarrangören.

Han hoppas att coronaskräcken blåst över inom några månader.

– Min förhoppning är att vi är i gång igen i slutet av maj eller i juni. Jag tror vi får extremt mycket att göra då.

Johan Petré jobbar med event. Här med artisten Renaida Braun vid årets Guldbaggegala.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

***

 

Helena Sellering, 54, i Mellerud i Dalsland driver ett litet guideföretag som arrangerar skogsvandringar, bäversafari och friskvård.

I somras gick verksamheten jättebra, berättar hon. Sedan vände det ned under en blåsig och regnig höst, men hon klarade sig på det hon tidigare dragit in.

Nu närmar sig högsäsong – och då kom corona.

– Nu är det ingen som vågar gå ut, trots att vi rör oss i skogen i friska luften. För närvarande har jag noll i inkomst men fortfarande löpande kostnader. Jag tar inte ut någon lön och har lånat av mina föräldrar för att klara mig, säger Helena Sellering.

Banken vill inte ställa upp med något eftersom företaget saknar likviditet. Nu har hon ansökt om uppskov med utgifter som företagslån och företagsbil.

– Det är inga stora pengar, 50 000 kronor och jag är på banan igen. I april och maj har jag flera inbokade bäversafaris. Men det är precis som att makthavarna inte ser oss små. Vi är många som riskerar att gå i putten nu, konstaterar Helena.

Liksom många andra småföretagare har hon känt sig bortglömd när regeringen hittills presenterat sina krisåtgärder.

– De flesta företagen i Sverige är faktiskt små, och det är även småföretagen som totalt har flesta anställda. Men man gör inget för dem utan ser bara de stora, menar Helena Sellering.

Helena Sellering är egenföretagare i turistbranschen.Foto: Privat

***

 

Filip Lundin, 27, i Stockholm startade 2015 Sopköket. Det är en affärsidé som fått hållbarhetspris och många stamkunder.

Företaget har restaurang och cateringverksamhet som räddar överblivna råvaror och lagar luncher och middagar av det som annars skulle blivit matsvinn.

Normalt består halva verksamheten av catering, men den delen är nu nere på noll efter coronautbrottet. Restaurangen har samtidigt minskat omsättningen med 50 procent.

– Vi insåg att vi måste ställa om blixtsnabbt för att klara oss. Nu kör vi nästan enbart take away och har bordsservering med glesare bord i restaurangen. Buffén har vi tagit bort, berättar Filip Lundin.

Man erbjuder hemleveranser till folk som inte vågar sig ut och lanserade även idén hjälpmåltider där kunder kan gå in på hemsidan och skänka en måltid till äldre eller andra som sitter hemma utan pengar.

– Vi har behövt tänka om vårt koncept och vi springer snabbt nu. Det är tufft men jag tror vi ska klara det.

Sopköket har tolv anställda varav tre fasta. Ännu har ingen behövt sägas upp.

För att klara lönerna nästa månad kan företaget behöva låna pengar. Banken har sagt nej, men Filip Lundin funderar på att nappa på ett nytt initiativ som kreditplattformen Savelend nu går ut med. Det är privata investerare/sparare som ska hjälpa småföretagare med räntefria lån i sex månader.

– Det är jätteintressant för oss. Efter ett halvår kickar räntan in, men då hoppas jag att vi är tillbaka i normal verksamhet igen, säger Filip Lundin.

Enligt Savelend kommer lånen initialt att löpa på 6 månader, och är gratis för låntagaren. Skulle lånet behöva förlängas utöver de 6 månaderna till maximalt 12 månader, löper en ränta med 6 procentenheter över Riksbankens gällande reporänta.

Sopköket och Filip Lundin har snabbt försökt ställa om verksamheten efter det nya läget.Foto: James Johansson

Här svarar ministern på småföretagarnas frågor

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!