Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Felix, 20, är Jan Stenbecks okände son

Felix Granander ärvde hundratals miljoner av sin far Jan Stenbeck.
Foto: ALEX LJUNDAHL

Den bortgångne finansmannen Jan Stenbecks ”hemlige son”, Felix Granander, är god för hundratals miljoner kronor.

Nu går han i sin pappas fotspår och ger sig in i affärslivet.

Den 20-åriga multimiljonären har satsat tiotals miljoner kronor i restaurangbranschen och i ett e-sportsbolag.

– Felix är finansiären, säger en av hans kolleger, Jerry Forsberg.

Expressen har granskat Felix Grananders affärer.

Hans pappa var finansmannen Jan Stenbeck, huvudägare i investmentbolaget Kinnevik som bland annat är storägare i företagen Tele 2, MTG och Zalando. Koncernens tillgångar är i dag värda drygt 70 miljarder kronor.

Felix Granander föddes utom äktenskapet. Mamman arbetade som servitris på en av Jan Stenbecks krogar alldeles i närheten av Stenbecksbolagens högkvarter på Skeppsbron 18 i Gamla stan i centrala Stockholm.

Hemligheten avslöjades först när Jan Stenbeck avled 2002. Då var Felix bara fem år och inte ens hans fyra syskon visste om att de hade ytterligare en bror.

Ett halvår innan sin död skrev dock Jan Stenbeck under faderskapet. Namnunderskriften innebar att Felix Granander, precis som sina övriga syskon, fick ärva delar av sin pappas miljardförmögenhet.

Jan Stenbeck.
Foto: ROGER SCHEDERIN

2014 kunde Expressen avslöja att Felix Granander hade sålt sin pappas aktier för drygt 400 miljoner kronor. 

Sedan drygt ett år tillbaka har han börjat investera sin förmögenhet.

Driver företag som stod för nakenshower i Kommunalskandalen

Tillsammans med sina kolleger Paulo Fagundez, 33, och Jerry Forsberg, 36 driver han i dag tre företag, där ibland eventföretaget Bubbles & Brunch. Företaget bakom nakenshowerna och champagnen i Kommunalskandalen 2016 som avslöjades av Aftonbladet och som ledde till att hela fackförbundet Kommunals ledning tvingades avgå.

Bolaget ägs av Fagundez, Forsberg och Granander som äger 30 procent vardera.

Eventbolaget profilerar sig med lättklädda damer och champagne under konceptet ” A brunch without champagne is called breakfast”.

Kollegorna äger också bolaget CRM Creative Restaurant Management AB till lika delar.

Bolaget äger och driver restaurangen Hotellet A W AB på Östermalm. Restaurangen köpte de 2015 av familjen Ahlbom som driver ett flertal restauranger i Stockholm.

Felix Granander är delägare i företaget Bubbles & Brunch, som stod för nakenshowerna under Kommunalskandalen 2016, som ledde till att fackförbundets ledning tvingades avgå.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Under 2016 har lokalen byggts om till en japansk dinnerclub, Kasai, som serverar japanska fusionsrätter och cocktails.

Men det har varit ett tufft första år för Hotellet A W. Enligt bolagets årsbokslut för 2016 gjorde bolaget en förlust, efter finansnetto, på 6,2 miljoner kronor.

Inte heller eventföretaget Bubbles & Brunch har visat sig vara speciellt lönsamt ännu. Omsättningen för 2016 uppgick till 5,5 miljoner kronor och vinsten efter finansnetto blev endast drygt 190 000 kronor.

Enligt årsredovisningarna har ägarna investerat nästan 23 miljoner kronor i de två bolagen – och större delen kommer från Felix Granander.

Inga förmögenheter

Hans kolleger har inga anmärkningsvärda förmögenheter eller inkomster.

Paulo Fagundez hade 2016 en inkomst av tjänst på drygt 600 000 kronor och Jerry Forsberg hade 2015 en inkomst på 272 673 kronor.

Det är dock Paulo Fagundez och Jerry Forsberg som syns på företagets hemsidor. Felix Granander håller sig mer i bakgrunden, men delar artiklar om restaurangen och eventbolaget på sin Facebook.

Paulo Fagundez skriver att han började sin karriär som 18-åring på anrika The Ritz i London, att han arbetat i Los Angeles och i Miami för olika nattklubbar och att han öppnat Sveriges främsta vip-klubb ”Bergmans” som har det yttersta ansvaret för nattklubben Café Opera.

Jerry Forsberg, Paulo Fagundez, Felix Granander och Danny Elmaleh grundade den japanska restaurangen Kasai på Östermalm i Stockholm.

Jerry Forsberg skriver att han är utbildad i Hotel Management i London, att han arbetat i Dubai och i London och varit hovmästare på Gerdas i Stockholm. Han anger också att han i dag är vip-manager på Café Opera.

– Det är jag och Paulo Fagundez som är grundarna, Felix är finansiären, säger Jerry Forsberg till Expressen.

Forsberg blev känd för svenska folket då han 2004 vann Expedition Robinson och en prissumma på en miljon kronor. Under tv-inspelningarna träffade han och hade ett förhållande med deltagaren Isabel Adrian, i dag Hollywoodfru och gift med Swedish House Mafia medlemmen Steve Angello.

Bolaget har knappt haft någon verksamhet

Felix Granander äger också bolaget GRS Momentum AB som, enligt årsredovisningen, ska förvalta aktier och fastigheter. Men bolaget, som han grundade 2016, har knappt haft någon verksamhet. Resultatet blev en förlust på drygt en miljon kronor till stor del på grund av en nedskrivning av en tillgång.

I bolagens styrelser förekommer också EF-språkrese-miljardären Bertil Hults advokat och medarbetare, Bill Andreasson, och Felix Grananders mammas makes bror.

Nyligen skrev också nyhetssajten Breakit att Granander gått in som investerare i Emil "Heaton" Christensens e-sportbolag Ninjas in Pyjamas. 

Men även detta bolag visar på mediokra siffror.

Omsättningen på drygt 17 miljoner kronor generar bara en vinstmarginal på 2,82 procent – motsvarande 498 000 kronor efter finansnetto.

Och så här skrev bland annat bolagets revisor i revisionsberättelsen för 2016: ”bolaget har haft brister i den interna kontrollen vilket har lett till eftersläpningar i bokföringen och avstämningsproblem. Detta står i strid med bokföringslagen”.

Köpte Sveriges näst dyraste sommarstuga

Felix Granander har också köpt fastigheter.

2015 köpte han, som 18-åring, Sveriges näst dyraste sommarstuga på Djurö i Stockholms skärgård för 42 miljoner kronor.

Huset är känt från vita duken och användes när Hollywood filmatiserade Stieg Larssons bok ”Män som hatar kvinnor”. Husväggarna utgörs nästan bara av stora fönster från tak till golv och både inifrån den ultramoderna villan, och altanen på husets baksida, har den unga mångmiljonären en makalöst vacker utsikt över havet.


LÄS MER: Jan Stenbecks hemlige son köper Sveriges näst dyraste sommarstuga


Från berget där huset ligger, leder en lång trappa ned till en privat brygga där Felix Granander har ett bastuhus och en vattenscooter som ligger förtöjd.

Den 250 kvadratmeter stora villan styrs av avancerade tekniska system och kontrolleras med ett smart webb-interface, som kan nås från mobiltelefonen, datorn och surfplattan.

Feix Grananders lyxiga sommarstuga på Djurö i Stockholms skärgård kostade 42 miljoner kronor. Den har tidigare använts vid Hollywoodfilmatiseringen av "Män som hatar kvinnor".

Interiören är minimalistisk med matta vita väggar, detaljer av vitt askträ och ett golv gjort av kalksten från Gotland. Och på altanen har den 20-åriga mångmiljonären också en infinitypool att svalka sig i.

Samma år köpte Granander även granntomten – en udde på drygt 30 000 kvadratmeter.

På tomten arbetar nu en byggnadsfirma som bygger en flera hundra kvadratmeter stor villa. Här byggs också ett tillhörande båthus, en gäststuga och en bastustuga. Här ska Felix Grananders mamma och hennes make bo.

Huset med tomt, som ska stå klart till sommaren 2018, har ett värde på drygt 30 miljoner kronor.

"För tidigt att ta en intervju"

För att skynda på bygglovet och bygget anlitade familjen Granander konsulten Niklas Nuder som driver bolaget Skärgårdslovet AB.

Niklas Nuder, kusin till den förre socialdemokratiske finansministern Pär Nuder, jobbade tidigare som Värmdö kommuns bygglovshandläggare men startade ett eget bolag för att hjälpa personer med att få hjälp med bygglov i Värmdö kommun.

Även den som blivit anmäld för svartbygge eller vill söka bygglov i efterhand uppmanas kontakta företaget.

Expressen har haft kontakt med Felix Granander sedan förra året.

Då skrev han så här på sin Messenger:

”Tjena! Det är fortfarande tyvärr för tidigt att ta en intervju angående dessa bolag och åtaganden. När allting är färdigställt så ställer jag gärna upp på en intervju angående dessa bolag, detta borde vara inom ett år.”

Men när Expressen nu ställer ­frågan om en intervju igen och även skickar frågor svarar ­Granander: ”Tack för visat intressen. Men jag avstår från att delta i intervjun. Jag är inte intresserad av innehåll som rör mig som ­person och de ­frågor som rör de olika verksamheterna besvaras bäst av de som driver dessa verksamheter.”