Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felicia, 24 – arbetslös på grund av coronakrisen

När den värsta krisen har lagt sig bör staten ge samtliga i arbetsför ålder 10 000 kronor i månaden, det föreslår Swedbanks tillförordnade chefekonom, Andreas Wallström.
Felicia Seifert är en av de som varslats från sina jobb under coronakrisenFoto: Privat

De senaste veckorna har tiotusentals människor varslats från sina jobb mitt i coronakrisen.

Felicia Michelle Seifert, 24, är en av dem.

Samtidigt är det många unga som inte har varit med i a-kassan.

– Jag känner fler som inte har varit med i a-kassan än jag känner folk som varit med, säger Felicia Michelle Seifert.

I och med coronakrisen som råder världen över är det många som varslas från sina jobb – och hotell– och restaurangbranschen tillhör de mest drabbade i nuläget.

Felicia Michelle Seifert från Malmö, men boende i Stockholm sedan två år tillbaka, är en av de som blivit av med jobbet på senare tid.

För två och en halv vecka sedan blev hon uppsagd från sitt heltidsjobb som servitris på en restaurang vid Stureplan i Stockholm. Felicia Michelle Seifert blev inkallad på vad hon trodde var ett utvecklingssamtal men som visade sig vara ett möte där hon skulle bli av med jobbet. 

– Det var bara någon vecka ifrån att jag skulle få en fast anställning på restaurangen, säger Felicia. 

Hon har många kontakter inom restaurangbranschen och det var i den änden hon började leta jobb på nytt. Men eftersom att det går dåligt för många restauranger, så kunde ingen av dem anställa henne. 

– Nu är jag inne och söker jobb i alla typer av tjänster, även om det är lite läskigt att börja jobba med något helt annat när man inte jobbat med annat än service, säger hon.

Felicia Seifert på tidigare arbetsplatsenFoto: Privat

”Trodde aldrig att jag skulle vara i den här situationen”

De senaste 10 åren har hon jobbat väldigt mycket och har aldrig varit arbetslös. Tanken på att vara med i a-kassan har därför tidigare inte känts som en viktig investering. Många av hennes kompisar och kolleger inom branschen har tänkt på samma sätt. Efter den senaste tidens oroligheter har Felicia Michelle Seifert nu gått med i a-kassan.

– Eftersom jag hade så många kontakter inom branschen trodde jag aldrig att jag skulle vara i den här situationen. Men om krisen fortsätter ett bra tag så känns det lugnande att man kan få hjälp via a-kassan, säger hon och fortsätter: 

– Men jag känner fler som inte har varit med i a-kassan än jag känner folk som varit med. 

Hoppfull inför sommaren

Felicia hoppas att jobbmöjligheterna ska se ljusare ut mot sommaren, och att allt med coronaviruset ska lösa sig så snart som möjligt. Vissa dagar har hon åkt till sin gamla arbetsplats bara för att dricka en kopp kaffe och hälsa på sina gamla kolleger, för att ha något att göra. 

– Sedan vet man ju att när allting är borta kommer det ju finnas mycket jobb igen, säger hon och fortsätter: 

– Men många ställen kommer att behöva bedrivas underbemannade för att kunna få tillbaka pengar som försvunnit nu. 

”Man stöttar varandra”

Felicia Michelle Seifert är med i olika Facebookgrupper där alla medlemmar som blivit uppsagda stöttar och tipsar varandra om nya tjänster som kommit upp. Trots ovissheten inför vad som ska hända härnäst är ingen ensam om sin situation. 

– Det handlar mycket om att man ska stötta varandra i branschen. Det är helt sjukt egentligen hur människor gått ”all in” för att stötta varandra, säger hon. 

Viktigt att hjälpa de unga 

Nu önskar Felicia Michelle Seifert att hon hade investerat i a-kassan tidigare, eftersom att hon märker hur bra det är. Hon önskar att man fortsätter prata om vikten av att vara med i a-kassan, även när den rådande situationen är över. 

– Även om jag lärt mig min läxa, så kommer det fortsätta komma nya unga människor in i arbetslivet som inte har någon koll, så man måste fortsätta att fånga de unga människorna och få dem att inse hur viktigt det är. 

Uppmaningen efter varslen

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommenterar de historiskt höga varseltalen i mars.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!