Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Feds besked - lämnar räntan oförändrad

Sparekonomen Joakim Bornhold om Fed-chefens besked.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.Foto: Söderberg & Partners / Söderberg & Partners
Wall Street i New York.Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Styrräntan ligger kvar i i spannet 0,00 till 0,25.
Det beskedet lämnades onsdagskvällen av den amerikanska centralbanken Federal Reserve.
Banken lovar i ett uttalande att använda samtliga åtgärder som finns till buds för att få USAs ekonomi att återhämta sig från effekterna av cornaviruset.
– För svenskar påverkar inte dagens besked så mycket utan det kommer att få Riksbanken att behålla sin plan med nollränta även i Sverige, säger sparekonom Joakim Bornold på Söderberg & Partners.

Den amerikanska centralbankens Open Market Committee avslutade på onsdagen ett tvådagarsmöte genom att lämna beskedet att styrräntan - som ligger i intervallet 0,00 till 0,25 - kommer att lämnas oförändrad.
Det var ett väntat besked.
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har redan tidigare under den här sommaren flaggat för att räntan kommer att ligga nära noll till 2022 så därför är beskedet odramatiskt.
Banken skriver i ett uttalande om beslutet att ekonomi förbättrats något på senare tid och att det delvis beror på politiska åtgärder för att ge stöd åt amerikanska företag och hushåll. 

Fortsätta hålla nära noll


Centralbanken deklarerade igen att löftet om att ta till ”hela åtgärdsbatteriet” för att stötta den amerikanska ekonomin ligger kvar. Fed gav tidigare löftet att hålla räntorna så nära noll som möjlig under den tid som det behövs för att landet ska återhämta sig från pandemins effekter på ekonomin.
Och att USA ska kunna återhämta dig är också helt beroende av att cornaviruset stoppas skriver man också i uttalandet.

– Fed Har inget val än att behålla räntan på i princip noll, säger Joakim Bornold som är Sparekonom Söderberg & Partners

– Fed brukar historiskt vara snabba på att agera när ekonomin vänder upp men återhämtningen i ekonomin är helt enkelt för svag och osäker.

Bolånen låga även framåt

Jokaim Bornold säger också han att beskedet var väntat men att det samtidigt visar tydligt hur osäkert det ekonomiska läget är just nu.

– För svenskar påverkar inte dagens besked så mycket utan det kommer att få Riksbanken att behålla sin plan med nollränta även i Sverige.
Hushållen behöver heller inte oroa sig över sina bostadslån efter Feds besked säger Joakim Bornold.

– Bolånen ser ut att fortsätta ligga kvar på låga nivåer.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!