Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fed lämnar räntan oförändrad – väntat besked

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Fedchefen Jerome Powell. Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

På onsdagskvällen kom den amerikanska centralbanken med sitt räntebesked.

Fed lämnade styrräntan oförändrad i samband med årets sista besked om räntan.

– Ett väntat besked, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Federal Reserves räntebesked kom klockan åtta på onsdagskvällen svensk tid. 

Den amerikanska centralbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 1,50-1,75 procent.

Samtidigt publicerades prognoser om den kommande räntebanan. 

En halvtimme senare, alltså vid halv nio, hålls en pressträff med Fed-chefen Jerome Powell. 

Samtliga 107 analytiker i Reuters enkät och alla 97 knutna till Bloomberg hade spått oförändrad styrränta i prognosenkäterna.

Onsdagshandeln på Wall Street öppnade avvaktande inför kvällens räntebesked. Senare stängde Dow Jones industriindex 0,1 procent upp, S&P 500 steg 0,3 procent och Nasdaq Composite stärktes 0,4 procent.

Fed betonar styrkan på arbetsmarknaden

I pressmeddelandet betonar Fed styrkan på den amerikanska arbetsmarknaden – och att aktiviteten i ekonomin har tilltagit i måttlig takt. Samtidigt, noterar dock Fed, att investeringarna i näringslivet och exporten visar vissa svaghetstecken.

Chris Rupkey, chefsekonom på banken MUFG i New York, håller med och säger enligt Reuters:

– Det finns inga oroväckande underliggande tecken i ekonomin, och Fed-ledamöterna behöver inte sänka räntan lägre för att stimulera ekonomin.

Feds styrränta ändrades senast 30 oktober i år. Då sänktes den med 25 punkter.

Sparekonomen: ”Låg som väntat stilla”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– Fed låg som väntat stilla med räntan. Jerome Powell har flera gånger flaggat för att de gjorda räntesänkningarna inte ska ses som början på en ny räntesänkningscykel, utan bara ”justeringar”. Därmed var det tydligt att något exceptionellt skulle behöva hända om Fed skulle sänka räntan även nu i december. Med den urstarka jobbsiffra som anlände i fredags stärkte det Powells utstakade riktning. Oavsett vad Donald Trump lär ha för åsikter.

Hur tror du Riksbanken här i Sverige reagerar nu?

– För Riksbanken är pausen från Fed välkommen. Hade Fed fortsatt att sänka hade konsekvenserna av att Riksbanken väntas gå i motsatt riktning 19 december känts mer. Kronan har visserligen stärkts något, och den gjorde det också på dagens inflationssiffra, men det är framför allt det faktum att vi sett några ljusglimtar i konjunkturavmattningen som lättad på pressen på kronan.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!