Fed-chefen Janet Yellen har också signalerat att det kommer en höjning i dag från nuvarande nivå på 0-0,25 procent. Foto: Jessica HillFed-chefen Janet Yellen har också signalerat att det kommer en höjning i dag från nuvarande nivå på 0-0,25 procent. Foto: Jessica Hill
Fed-chefen Janet Yellen har också signalerat att det kommer en höjning i dag från nuvarande nivå på 0-0,25 procent. Foto: Jessica Hill
Att Fed väntas höja hänger ihop med den starka amerikanska arbetsmarknaden. Foto: Mark LennihanAtt Fed väntas höja hänger ihop med den starka amerikanska arbetsmarknaden. Foto: Mark Lennihan
Att Fed väntas höja hänger ihop med den starka amerikanska arbetsmarknaden.  Foto: Mark Lennihan

USA:s centralbank Fed höjer räntan

Publicerad

På onsdagskvällen lämnade den amerikanska centralbanken Fed räntebesked.

Styrräntan höjs med 0,25 procentenheter till 0,25–0,5 procent – den första höjningen på nästan tio år.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, kallar höjningen för ett styrkebesked.

– Det är bra för USA, det är bra för världen och det är också bra för Sverige, säger Annika Winsth.

Den amerikanska centralbanken Fed höjer räntan från 0-0,25 procent till 0,25–0,5 procent. Det är den första höjningen sedan 2006.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att beskedet var både väntat och efterlängtat.

– Vi har väntat på det länge. Det är ett styrkebesked så till vida att amerikansk ekonomi äntligen är så stark att man kan höja räntan. Det är bra för USA, det är bra för världen och det är också bra för Sverige, säger Annika Winsth.

Samtidigt efterlyser hon mer tydlighet på den presskonferens som Fed-chefen Janet Yellen kommer att hålla där hon förklarar det rådande läget.

– Det är naturligtvis viktigt hur de uttalar sig om kommande räntehöjningar, för det är vi osäkra på, säger Winsth.

Hon säger att vi sannolikt har passerat "räntebotten", den period där riksbankschefer under flera års tid globalt har hållit räntorna på rekordlåga nivåer.

Kan bli svensk höjning

Det banar samtidigt väg för en svensk höjning av styrräntan framöver, menar Winsth.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, säger till TT att höjningen var väntad.

Hon pekar på att arbetsmarknaden i USA haft en väldigt positiv utveckling. Däremot har Fed, liksom den svenska Riksbanken, länge haft svårt att nå sitt inflationsmål på 2 procent.

Det kommer också att bli inflationen som kommer att till stor del vara styrande när Fed i fortsättningen tar ställning till nya räntebeslut, säger Breman.

– Men det är ändå ett positivt tecken om att den amerikanska ekonomin har återhämtat sig efter finanskrisen och det är i grunden också väldigt positivt även för den globala ekonomin, säger hon till TT

Det blir avgörande

– Den fortsatta inflationsutvecklingen kommer att bli väldigt avgörande för hur de gör.

Breman säger att den så kallad marknaden redan har intecknat räntehöjningen. Men ändå kan det bli positiva effekter av att spekulationerna om räntebeskedet är över, säger hon, och pekar på att räntan inte höjts sedan 2006.

– Det är ju nästan tio år sedan.

Inför beskedet var analytikerna var eniga om att centralbanken skulle lämna ett höjningsbesked.

Det trots att USA inte har nått upp till Feds inflationsmål på 2 procent, skriver TT. Inflationen rensat för livsmedel och energi låg på 1,3 procent i tredje kvartalet.

 

LÄS OCKSÅ: Så påverkas din ekonomi av beskedet

Stark arbetsmarknad

Att Fed ändå höjde hänger ihop med den starka amerikanska arbetsmarknaden. Arbetslösheten är nere i 5 procent, den lägsta nivån på sju år, visar en rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet som kom för två veckor sedan.

Fed-chefen Janet Yellen har tidigare också signalerat att det skulle komma en höjning i dag från nuvarande nivå på 0-0,25 procent.

Mer intressant än själva beskedet är därför det språkbruk Fed använde sig av, anser SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Om Janet Yellen signalerar en åtstramande, så kallat hökaktig, räntepolitik framöver kan det sätta press uppåt även på svenska bolåneräntor.

– Om marknaden får intrycket att ”Oj, Fed kommer kanske att höja betydligt snabbare framöver än vad vi tror”, då skulle man kunna få en rätt ordentlig uppgång i långa räntor, sade Tor Borg till Dina Pengar i går.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens råd efter räntebeskedet: Spara

Osäkert kring framtida höjningar

Hur snabbt Fed kan fortsätta höja styrräntan råder det osäkerhet kring. Enligt en enkät från Financial Times räknar marknaden med 2-4 räntehöjningar det närmaste året, förutom den som väntas i kväll, skriver TT.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen