Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA:s centralbank Fed höjer räntan

Fed-chefen Janet Yellen har också signalerat att det kommer en höjning i dag från nuvarande nivå på 0-0,25 procent. Foto: Jessica Hill
Att Fed väntas höja hänger ihop med den starka amerikanska arbetsmarknaden. Foto: Mark Lennihan

På onsdagskvällen lämnade den amerikanska centralbanken Fed räntebesked.

Styrräntan höjs med 0,25 procentenheter till 0,25–0,5 procent – den första höjningen på nästan tio år.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, kallar höjningen för ett styrkebesked.

– Det är bra för USA, det är bra för världen och det är också bra för Sverige, säger Annika Winsth.

Den amerikanska centralbanken Fed höjer räntan från 0-0,25 procent till 0,25–0,5 procent. Det är den första höjningen sedan 2006.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att beskedet var både väntat och efterlängtat.

– Vi har väntat på det länge. Det är ett styrkebesked så till vida att amerikansk ekonomi äntligen är så stark att man kan höja räntan. Det är bra för USA, det är bra för världen och det är också bra för Sverige, säger Annika Winsth.

Samtidigt efterlyser hon mer tydlighet på den presskonferens som Fed-chefen Janet Yellen kommer att hålla där hon förklarar det rådande läget.

– Det är naturligtvis viktigt hur de uttalar sig om kommande räntehöjningar, för det är vi osäkra på, säger Winsth.

Hon säger att vi sannolikt har passerat "räntebotten", den period där riksbankschefer under flera års tid globalt har hållit räntorna på rekordlåga nivåer.

Kan bli svensk höjning

Det banar samtidigt väg för en svensk höjning av styrräntan framöver, menar Winsth.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, säger till TT att höjningen var väntad.

Hon pekar på att arbetsmarknaden i USA haft en väldigt positiv utveckling. Däremot har Fed, liksom den svenska Riksbanken, länge haft svårt att nå sitt inflationsmål på 2 procent.

Det kommer också att bli inflationen som kommer att till stor del vara styrande när Fed i fortsättningen tar ställning till nya räntebeslut, säger Breman.

– Men det är ändå ett positivt tecken om att den amerikanska ekonomin har återhämtat sig efter finanskrisen och det är i grunden också väldigt positivt även för den globala ekonomin, säger hon till TT

Det blir avgörande

– Den fortsatta inflationsutvecklingen kommer att bli väldigt avgörande för hur de gör.

Breman säger att den så kallad marknaden redan har intecknat räntehöjningen. Men ändå kan det bli positiva effekter av att spekulationerna om räntebeskedet är över, säger hon, och pekar på att räntan inte höjts sedan 2006.

– Det är ju nästan tio år sedan.

Inför beskedet var analytikerna var eniga om att centralbanken skulle lämna ett höjningsbesked.

Det trots att USA inte har nått upp till Feds inflationsmål på 2 procent, skriver TT. Inflationen rensat för livsmedel och energi låg på 1,3 procent i tredje kvartalet.

 

LÄS OCKSÅ: Så påverkas din ekonomi av beskedet

Stark arbetsmarknad

Att Fed ändå höjde hänger ihop med den starka amerikanska arbetsmarknaden. Arbetslösheten är nere i 5 procent, den lägsta nivån på sju år, visar en rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet som kom för två veckor sedan.

Fed-chefen Janet Yellen har tidigare också signalerat att det skulle komma en höjning i dag från nuvarande nivå på 0-0,25 procent.

Mer intressant än själva beskedet är därför det språkbruk Fed använde sig av, anser SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Om Janet Yellen signalerar en åtstramande, så kallat hökaktig, räntepolitik framöver kan det sätta press uppåt även på svenska bolåneräntor.

– Om marknaden får intrycket att ”Oj, Fed kommer kanske att höja betydligt snabbare framöver än vad vi tror”, då skulle man kunna få en rätt ordentlig uppgång i långa räntor, sade Tor Borg till Dina Pengar i går.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens råd efter räntebeskedet: Spara

Osäkert kring framtida höjningar

Hur snabbt Fed kan fortsätta höja styrräntan råder det osäkerhet kring. Enligt en enkät från Financial Times räknar marknaden med 2-4 räntehöjningar det närmaste året, förutom den som väntas i kväll, skriver TT.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!