Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fed lämnar räntan oförändrad

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Fed-chefen Jerome Powell iklädd ansiktsmask.Foto: BILL O'LEARY / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska centralbanken lämnar räntan oförändrad.Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET

Federal Reserve, Fed, lämnar styrräntan oförändrad.

Samtidigt signalerar centralbanken att räntan kommer att ligga kvar runt noll under de tre kommande åren.

– Vi lär få vänja oss vid att Feds räntebesked framöver blir lite sömnpiller, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det var ett väntat besked som kom från amerikanska Federal Reserve under onsdagskvällen, svensk tid.

Styrräntan lämnas oförändrad. I ett pressmeddelande uppger Fed vidare att räntan kommer att hållas på låg nivå under åtminstone tre år framåt. Detta för att hjälpa ekonomin på traven i coronapandemins spår.

– Genom det ändrade inflationsmålet som kommunicerades för några veckor sedan, gav banken sig själv möjlighet att låta räntan ligga still längre, även om inflationen skulle stiga. Inflationen ska framöver i snitt ligga runt 2 procent, i stället för att bara nå två procent. Det innebär att även om inflationen skulle stiga som en följd av den expansiva penningpolitiken så har Fed flexibilitet nog att låta räntan ligga kvar på låg nivå, säger Frida Bratt.

BNP-prognosen ändras

Efter mötet har Fed även beslutat om att justera den prognos för bnp:n som sattes i juni. Tidigare beräknades bnp krympa med 6,5 procent under 2020, varpå en återhämtning skulle ske de två kommande åren. 2021 spåddes återhämtningen ligga på fem procent, följt av 3,5 procent år 2022.

På onsdagen ger Fed en något mer positiv bild av framtiden. Centralbanken räknar nu med att bnp minskar med 3,7 procent i år, varefter återhämtningen de tre kommande åren ligger på fyra respektive tre och 2,5 procent.

Även prognosen för arbetslösheten i år justeras ner, från 9,3 procent i junis beräkning, till 7,6 procent i dagens besked.

– I och med att Fed har nåt vägs ände vad gäller stimulanser via räntan blir fokus också på stödköpen av obligationer – samtidigt som det är tydligt att centralbanken redan gör vad man kan. Ska amerikansk ekonomi lyftas ytterligare är de flesta rätt överens om att det är staten som måste hosta upp stimulanser via finanspolitiken, säger Frida Bratt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!