Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fed höjer räntan igen – parkerar på två procent

Chefen för Federal Reserve, Jerome Powell. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska centralbanken, The Fed, höjer räntan.

Styrräntan höjs som väntat med 0,25 procentenheter upp till två procent.

Samtidigt tyder prognosen på ytterligare två höjningar under året – en mer än tidigare.

Det var väntat att Federal Reserve, med den nya chefen Jerome Powell i spetsen, skulle höja räntan. På onsdagskvällen kom också beskedet:

Räntan höjs till intervallet 1,75-2 procent.

Höjningen sker med 0,25 procentenheter från intervallet 1,5-1,75 procent. Det är årets andra höjning och Feds prognos antyder också att man spår ytterligare två höjningar i år, skriver Bloomberg.

En mer än tidigare.

Jerome Powell om Feds besked

Under en presskonferens beskriver Fed-chefen Jerome Powell hur den amerikanska ekonomin går som tåget. Inflationen är låg, arbetslösheten är låg.

– Att gradvis höja räntorna till normala nivåer medan ekonomin blir starkare tror vi är bästa sättet för Fed att behålla en miljö där amerikanska hushåll och företag kan frodas, säger Powell.

– I dag har vi tagit ytterligare ett steg i den riktningen.

 

LÄS MER: Frida Bratt: Powell höjer som väntat – men kan Trump sätta stopp? 

 

Enligt Ingrid Wallin Johansson, makroekonom Swedbank, gör Fed samtidigt ”ganska betydande revideringar av sin kommuniké”.

– Man gör betydande ändringar i sitt uttalande. Man tar bland annat bort formuleringen som har varit länge om att det ska vara gradvisa ökningar och att det ska vara under en längre tid. Man gör också betydande omskrivningar, säger hon i Di TV.

Marknadsreaktionerna efter Feds besked är relativt små, men dollarn har stärkts något mot både euron och kronan.

Gör tummen upp för Fed

Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea gör tummen upp i Di TV:s direktsändning:

– Jag blir så glad när jag ser det här, för det här är en centralbank som guidar så bra. Vi har en liten marknadsreaktion, men att hålla den här konsistenta höjningscykeln, man bäddar så väl för det man ska göra, säger hon.

Magnusson Bernard fortsätter: 

– Det stora molnet är när det blir dags att strama till ännu mer. Kan vi få en mjuk landning av amerikansk ekonomi, det är det stora frågetecknet. Det finns en risk att alla negativa effekter kommer samtidigt men lyckas man med guidningen och höjningscykeln i tid är sannolikheten för att man lyckas landa det här jumbojetet på ett bra sätt mycket större och det är bra för oss alla.

Tror på svensk höjning från Riksbanken

Under torsdagen kommer ett nytt räntebesked, då från den Europeiska centralbanken.

På Nordea tror man att det dröjer innan den svenska Riksbanken höjer styrräntan. Swedbank har dock en något annan syn.

– Vi tror det finns möjlighet för Riksbanken att höja försiktigt under slutet av året men mycket hänger på ECB:s besked i morgon, säger Ingrid Wallin Johansson i Di TV.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!