Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fed sänker räntan i USA

Här förklarar Fed-chefen Jerome Powell sänkningen.
Fed:s ordförande, Jerome Powell.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET / nordnet
Beskedet kommer klockan 19, svensk tid.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s centralbank, Federal Reserve, sänker räntan med 0,25 procentenheter.

Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kan beskedet göra det svårare för Riksbanken att höja räntan.

– Normalt spelar Feds agerande stor roll för Riksbankens agerande, och därmed också för svenska bolåntagare, säger hon.

USA:s centralbank, Federal Reserve, har gett besked: nu sänks räntan med 0,25 procentenheter.

Sänkningen är den tredje i år, och med den ligger styrräntan mellan 1,5 till 1,75 procent. 

I ett pressmeddelande motiveras beslutet med en fortsatt stark arbetsmarknad, och att den ekonomiska aktiviteten stigit måttligt.

Samtidigt var ledamöterna inte överens. När röstningen var avklarad hade 8 röstat för en sänkning och två emot. Fed skriver också att dagens sänkning blir den sista innan en paus.

Väntat besked

Nyheten kommer inte med någon större effekt på USA-börserna, där dollarn endast faller marginellt mot euron.

Beskedet är också vad marknaden väntat sig. Sannolikheten för alternativet har tidigare estimerats till 93 procent, rapporterar USA Today.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är inte heller överraskad.

– Frågan är i vanlig ordning hur Jerome Powell resonerar framåt. Marknaden räknar i princip med att Fed ska sänka ned till 1 procent, och det är förväntningar som till stor del ligger bakom börsuppgången. Det är ju de stora centralbankernas sänkningar som man hoppas gör att avmattningen i ekonomin blir begränsad, och som har gett bränsle till börsen.

Hör Annika Winsth analysera Feds beslut att sänka räntan.

Senast i september kom Feds förra sänkning, med 0,25 procentenheter. Dessförinnan hade räntan sänkts med 0,25 procentenheter i juli.

Enligt Frida Bratt pressas Jerome Powell nu av marknaden, som förväntar sig ytterligare sänkningar.

– Powell måste leverera sänkningarna, annars tror jag det finns en fallhöjd på börsen. Men, även om Powell i sin retorik gärna framstår som att det här ”inte är början på en rad av flera räntesänkningar”, så har man ju precis levererat den tredje. Fed vill inte gärna framstå som att man dansar efter Trumps pipa, och därför pratar man mer ”högaktigt” än man faktiskt agerar, säger hon.

Svenska bolåneräntor kan stiga

Även svenskarna påverkas av Feds sänkning. Dagens sänkning kan nämligen göra det svårare för Riskbanken att höja räntan.

– Om Fed sänker och Riksbanken höjer innebär det en kronförstärkning. Det kan tyckas vara något positivt – Riksbanken har ju fått kritik för att man gjort kronan till ”skvalpvaluta”. Men en kronförstärkning innebär ju att det blir billigare för oss att importera, och det innebär också att inflationstrycket försvagas. Det är ju tvärtemot vad Riksbanken vill, säger Frida Bratt.

Här motiverar Fed-chefen Jerome Powell sitt beslut.

Hon konstaterar dock att Riksbanken verkar besluten att höja räntan vid årsslutet – allt för att undvika minusräntan. Det skulle kunna innebära att de rörliga bolåneräntorna stiger något.

– Men Feds sänkning i dag är bara ytterligare ett tecken på att vi kommer att ha låga räntor under en väldigt lång tid. Lyckas Riksbanken höja räntan så blir det en höjning och inte mer – och det är ju också det Riksbanken säger i sin egen prognos. Jag tycker inte att man behöver vara orolig för snabbt stigande bolåneräntor, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!