USA:s fed-chef Janet Yellen. Foto: Andrew Harnik/AP
USA:s fed-chef Janet Yellen. Foto: Andrew Harnik/AP

Fed-chefen Yellen höjer USA-räntan

Publicerad

Den amerikanska inflationen stiger.

På onsdagen presenterade Fed-chefen Janet Yellen en höjning av räntan med 0,25 procentenheter – den andra höjningen på tre månader.

På årsbasis ligger inflationstakten i USA på 2,7 procent. Det visar officiell statistik från amerikanska Bureau of Labor Statistics. I februari steg konsumentpriserna med 0,1 procent jämfört med januari – trots att ingen ändring förväntades.

Och inflationen stiger. På onsdagen höjde Federal Reserve, Fed, alltså USA:s centralbank, räntan för andra gången på tre månader. Det innebär den tredje höjningen sen finanskrisen.

Höjningen var, som väntat, på 0,25 procentenheter. Förväntningarna på en höjning höjdes rejält efter att USA redovisade starka jobbsiffror på fredagen.

Fed, med chefen Janet Yellen i spetsen, tror att inflationen är på väg tillbaka till 2 procent på medellång sikt, skriver Wall Street Journal. Centralbanken uppges signalera att den kan låta inflationen stiga över målet på 2 procent.

Trump kan orsaka finansturbulens

En av anledningen till att räntehöjningen väcker stort intresse redan på förhand är, menar experter och analytiker, det klassiska: Marknaden hatar osäkerhet, och ju säkrare man kan vara på vad som sker desto lugnare är marknaden.

Utöver onsdagens räntebesked har Fed hintat om att räntan kan höjas ytterligare under året, skriver Reuters. Det är dock oklart hur många det handlar om. Spekulationer säger att det kan bli turbulens på finansmarknaden om president Donald Trump väljer att skjuta fram planerna på sina utlovade sänkningar av skatten.

Johanna Jeansson, analytiker på Dagens industri, i Expressen TV:s sändning:

– Det mest intressanta är inte vad de gör med räntan i dag utan vad de ska göra sen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen