Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amerikanska styrräntan höjs med 0,25 procentenheter

USA:s fed-chef Janet Yellen.
Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent på onsdagskvällen. Beslutet kan på längre sikt göra våra bostadslån dyrare.

– Låntagare bör ha större marginaler, säger Anna Breman på Swedbank.Fed höjer styrräntan med 0,25 procentenheter, den andra höjningen på tre månader. Därmed ökade räntan från 1,00 till 1,25 procent.

Fed-chefen Janet Yellen lämnade det väntade beskedet. Det är den fjärde räntehöjningen sedan Fed började gå i från den så kallade nära noll-nivån i december 2015.

– På längre sikt gör Feds besked det lättare också för Riksbanken att höja räntan. Vi tror att svenska räntehöjningar börjar våren 2018, det här stärker den synen, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

– Låntagare behöver därför ha beredskap för att räntan kan stiga från de låga nivåerna. Man ska kanske överväga att binda räntan om man har små marginaler.

– När man köper en ny bostad bör man se till att man har marginaler för en ränteuppgång, säger hon.

Svenska ekonomer tror inte att Feds räntehöjning får snabba och stora effekter på människors privatekonomi. Beslutet var väntat sedan länge, så marknadens aktörer har redan räknat in höjningen. Därför kommer knappast börsen att påverkas.

Anna Breman, chefekonom på Swedbank.
Foto: / PRESSBILD

"Ingen större reaktion"

– Det var ingen större reaktion på USA-börsen som var öppen när beskedet kom. Så det blir nog inte heller några starka reaktioner på den svenska börsen, säger Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

– Vi tror på fortsatt stöd för börsen. Men det blir inte samma kraftiga uppgångar som vi har sett de senaste åren, säger hon.

Anna Öster tror på relativt låga räntor under överskådlig tid även om Riksbanken börjar höja nästa år. Hon ser ingen tillbakagång till den tidigare högräntepolitiken.

– Vi får en fortsatt miljö med låga räntor under lång tid framåt. Det blir inte som de gamla räntenivåerna, säger hon.

Inte heller Anna Breman räknar med att Feds beslut ska påverka börsen nämnvärt. Däremot kan det påverka dollarkursen eftersom en räntehöjning normalt ger starkare valuta.

Ytterligare en räntehöjning i USA väntas före årets slut. Centralbanken Fed säger att man vill genomföra tre höjningar också nästa år. 

Sänker prognosen för inflationen i år

Fed sänker prognosen för inflationen i år. Samtidigt meddelas att kärninflationen i USA har fallit till den lägsta nivån på två år.

– Vi följer noggrant inflationens utveckling, säger Fed-chefen Janet Yellen som räknar med att inflationen stiger mot 2 procent.

Fed räknar med en fortsatt stark arbetsmarknad.

– De är försiktiga. De går gradvis framåt. Räntan behöver strama åt ekonomin lite, men försiktigt så att de inte knäcker ekonomin, säger Anna Breman på Swedbank.

– Fed är tydliga i sin strategi, de håller den på längre sikt, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!