FBI-chefens anklagelse mot Huawei och ZTE

FBI-chefen Christopher Wry under utfrågningen av senatens underrättelsekommitté.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Huawei tillbakavisar spionanklagelserna och menar att de aldrig blivit tillfrågade av regeringar, företag eller byråer att lämna ut sin teknologi eller information.
Foto: Huawei

"Köp inte mobiltelefoner från Huawei eller ZTE". Den skarpa varningen till amerikanska folket kommer från underrättelsetjänster som CIA och FBI – som menar att de kinesiska bolagens telefoner kan användas i spionsyfte och utgör säkerhetsrisker. 

– Vi verkar i 170 länder där det finns förtroende till regeringar och kunder. Vi utgör ingen större cybersäkerhetsrisk än andra säljare, sa Huawei i ett uttalande. 

Det var under tisdagen som topptjänstemän från de amerikanska underrättelsetjänsterna CIA, FBI, NSA och DIA, vittnade i senatens underrättelsekommitté om det säkerhetshot som de anser att de kinesiska tillverkarna Huaweis och ZTE:s smarttelefoner utgör mot amerikanska kunder. 

LÄS MER: Apple erkänner – slöar ner din Iphone med flit

Republikansk senator bad tjänstemännen räcka upp handen

CNN Tech berättar att den republikanska senatorn Tom Cotton från Arkansas bad tjänstemännen att räcka upp handen om de skulle rekommendera amerikanska privatpersoner att använda sig av de kinesiska tillverkarnas telefoner. 

Ingen lyfte handen. 

Underrättelsetjänsterna menar att det är riskfyllt att företag som är knutna till utländska regeringar får åtkomst till landets infrastruktur för telekommunikation. 

– Det erbjuder kapacitet att uppsåtligt modifiera eller stjäla information. Och det erbjuder kapacitet att utföra spionage som inte upptäcks, sa FBI-chefen Chris Wray när han vittnade i senaten. 

LÄS MER: Huawei snart större än Apple på smarttelefoner

ZTE använder sig av amerikansktillverkade komponenter

Huawei meddelande under onsdagen att de följer utvecklingen i kongressen och betonade sin starka ställning på marknader utanför USA – som i Central- och Östeuropa där de, enligt researchfirman Canalys, säljer bättre än Apple. 

Huawei menar att de inte utgör något större säkerhetshot än andra mobiltelefontillverkare och att de aldrig blivit tillfrågade av någon regering, organisation eller byrå om att lämna ut teknologi, information eller data.  

ZTE konstaterade i ett uttalande att deras mobiltelefoner använder sig av chip och andra komponenter som är tillverkade i USA, rapporterar CNN. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!