"Mäklare ska vara oberoende och får inte bedriva handel med fastigheter. Här finns ett förbud", säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till Dagens industri."Mäklare ska vara oberoende och får inte bedriva handel med fastigheter. Här finns ett förbud", säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till Dagens industri.

"Mäklare ska vara oberoende och får inte bedriva handel med fastigheter. Här finns ett förbud", säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till Dagens industri.

Det blir allt vanligare att köpare tecknar sig för nyproducerade lägenheter och sedan säljer dem för en ordentlig vinst innan det är dags för inflyttning. Foto: Erika BerglundDet blir allt vanligare att köpare tecknar sig för nyproducerade lägenheter och sedan säljer dem för en ordentlig vinst innan det är dags för inflyttning. Foto: Erika Berglund
Det blir allt vanligare att köpare tecknar sig för nyproducerade lägenheter och sedan säljer dem för en ordentlig vinst innan det är dags för inflyttning. Foto: Erika Berglund
Tillvägagångssättet har fått branschorganisationen Mäklarsamfundet att reagera starkt. Foto: Stephan BerglundTillvägagångssättet har fått branschorganisationen Mäklarsamfundet att reagera starkt. Foto: Stephan Berglund
Tillvägagångssättet har fått branschorganisationen Mäklarsamfundet att reagera starkt. Foto: Stephan Berglund

Fastighetsmäklare bakom prisrally

Publicerad

Det händer allt oftare att köpare slår till på nyproducerade bostäder i rent spekulationssyfte, skriver Dagens industri.

Bland dem finns flera fastighetsmäklare, trots att tillvägagångssättet står i strid med fastighetsmäklarlagen.

Det blir allt vanligare att köpare tecknar sig för nyproducerade lägenheter och sedan säljer dem för en ordentlig vinst innan det är dags för inflyttning.

Det rapporterade Dagens industri i lördags, och i dag avslöjade tidningen också att flera av de aktiva spekulanterna utgörs av fastighetsmäklare i främst Stockholm men även i andra storstäder.

Tillvägagångssättet har fått branschorganisationen Mäklarsamfundet att reagera starkt.

– Det står i strid med fastighetsmäklarlagen. Mäklare ska vara oberoende och får inte bedriva handel med fastigheter. Här finns ett förbud, säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till Dagens industri.

LÄS OCKSÅ: Det betalar bankens personal för bolånen

Kan tjäna stora pengar

Spekuleringarna eldar på prisuppgångarna som i dag redan tillhör normen på de svenska storstädernas bostadsmarknader. Det gör det möjligt för fastighetsmäklarna att tjäna stora pengar på dessa affärer.

Byggbolaget Skanska Nya Hems försäljnings– och marknadschef Magnus Lambertsson vittnar också om trenden.

– Vi har tackat nej till flera fastighetsmäklare när de har återkommit och vill göra affärer, säger han till Dagens industri.

Exakt i vilken omfattning som fastighetsmäklare spekulerar på nyproducerade lägenheter är samtidigt svårt att få bekräftat. Mäklarsamfundet har inga egna siffror som kan stryka uppgifterna som kommer in från byggbolagen.

LÄS OCKSÅ: Här har bopriserna rusat med 400 procent

Priserna ökar

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visade tidigare i höst att bostäder i Stockholm är dyrast i landet, men att prisökningen går snabbare i andra delar av landet. Mest hade bostadspriserna ökat i Söderköpings kommun, där prisuppgången var på hela 402 procent.

LÄS OCKSÅ: Chefernas miljonklipp på dina bostadslån

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen