Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fastighetsmäklare bakom prisrally

"Mäklare ska vara oberoende och får inte bedriva handel med fastigheter. Här finns ett förbud", säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till Dagens industri.

Det blir allt vanligare att köpare tecknar sig för nyproducerade lägenheter och sedan säljer dem för en ordentlig vinst innan det är dags för inflyttning. Foto: Erika Berglund
Tillvägagångssättet har fått branschorganisationen Mäklarsamfundet att reagera starkt. Foto: Stephan Berglund

Det händer allt oftare att köpare slår till på nyproducerade bostäder i rent spekulationssyfte, skriver Dagens industri.

Bland dem finns flera fastighetsmäklare, trots att tillvägagångssättet står i strid med fastighetsmäklarlagen.

Det blir allt vanligare att köpare tecknar sig för nyproducerade lägenheter och sedan säljer dem för en ordentlig vinst innan det är dags för inflyttning.

Det rapporterade Dagens industri i lördags, och i dag avslöjade tidningen också att flera av de aktiva spekulanterna utgörs av fastighetsmäklare i främst Stockholm men även i andra storstäder.

Tillvägagångssättet har fått branschorganisationen Mäklarsamfundet att reagera starkt.

– Det står i strid med fastighetsmäklarlagen. Mäklare ska vara oberoende och får inte bedriva handel med fastigheter. Här finns ett förbud, säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till Dagens industri.

LÄS OCKSÅ: Det betalar bankens personal för bolånen

Kan tjäna stora pengar

Spekuleringarna eldar på prisuppgångarna som i dag redan tillhör normen på de svenska storstädernas bostadsmarknader. Det gör det möjligt för fastighetsmäklarna att tjäna stora pengar på dessa affärer.

Byggbolaget Skanska Nya Hems försäljnings– och marknadschef Magnus Lambertsson vittnar också om trenden.

– Vi har tackat nej till flera fastighetsmäklare när de har återkommit och vill göra affärer, säger han till Dagens industri.

Exakt i vilken omfattning som fastighetsmäklare spekulerar på nyproducerade lägenheter är samtidigt svårt att få bekräftat. Mäklarsamfundet har inga egna siffror som kan stryka uppgifterna som kommer in från byggbolagen.

LÄS OCKSÅ: Här har bopriserna rusat med 400 procent

Priserna ökar

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visade tidigare i höst att bostäder i Stockholm är dyrast i landet, men att prisökningen går snabbare i andra delar av landet. Mest hade bostadspriserna ökat i Söderköpings kommun, där prisuppgången var på hela 402 procent.

LÄS OCKSÅ: Chefernas miljonklipp på dina bostadslån

 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!