Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre varsel – men antalet arbetslösa stiger i hög takt

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Annika Sundén.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet varslade om uppsägning var förra veckan det lägsta sedan krisen inleddes men arbetslösheten forsätter att stiga i hög takt och var förra veckan 8,5 procent, upp från 8,4 procent veckan före.

Det visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Förra veckan varslades 1 678 personer om uppsägning, det lägsta antalet sedan krisen inleddes i början av mars.

– Arbetslösheten fortsätter att stiga i hög takt och det finns betydligt färre lediga jobb att söka. En del av de jobb som nu försvinner kommer inte att komma tillbaka. Har man funderat på att vidareutbilda sig så kan det vara ett bra tillfälle nu, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Totalt har 77 758 personer varslats om uppsägning sedan början av mars.

– Vi ser betydligt färre varsel i maj än under mars och april. Det kan tyda på att arbetsgivarna har varslat färdigt inför sommaren, säger Annika Sundén.

Förra veckan skrev 11 647 personer in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, vilket är 4 230 fler än veckan före.

Totalt är nu 438 457 personer inskrivna arbetslösa.

TV: Högsta arbetslösheten någonsin i USA

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!