Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Färre svenskar tror på stigande bostadspriser

48 procent av de tillfrågade svenskarna tror på stigande bostadspriser, en minskning. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Jens Magnusson, privatekonom på SEB, menar att det är för tidigt att tala om ett trendskifte. Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN

Allt färre svenskar tror på stigande bostadspriser det kommande året.

Det visar SEB:s boprisindikator för oktober. 

– En tydlig sättning, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB. 

Svenskarna blir mer pessimistiska kring bostadspriserna framöver, visar SEB:s boprisindikator. Av de tillfrågade hushållen tror nu 48 procent på stigande bopriser, en nedgång med 4 procentenheter jämfört med september. Andelen som tror på fallande priser ökade med tre procentenheter, till 26 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ligger på 19 procent. 

– Efter stigande boprisförväntningar under nästan hela året kom det en tydlig sättning den här månaden. Hushållens inställning har troligen påverkats av fortsatta rapporter om svårsålda bostäder, i synnerhet nyproduktion. Det är för tidigt att säga om det här är ett trendskifte nedåt eller om den långsiktigt uppåtgående trenden fortsätter, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

LÄS MER: Boanalys: Räkna med fallande priser

Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år ligger på 0,12 procent vilket är lägre än förra månaden. Även andelen som planerar att binda sina rörliga lån har minskat från förra månaden och ligger nu på 6 procent.

Men fastighetsmäklarna tycks vara mer positiva än hushållen. Det är fortsatt fler fastighetsmäklare som tror på stigande än på sjunkande priser. Andelen som bedömer prisuppgång är dock lägre än föregående månad. Det visar Valueguards Mäklarpanel, som genomförs veckovis i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet.

LÄS MER: Räntehöjning på gång – så gör du när räntorna stiger

– Jämför vi med samma period förra hösten är det stor skillnad på hur mäklarna bedömer prisutvecklingen kommande tre månader. Förra hösten hade vi en marknad som var i rejäl gungning prismässigt. Då var det fler mäklare i Mäklarpanelen som bedömde prisnedgång än prisuppgång, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!