Priserna går inte bara uppåt längre, och allt färre svenskar tror på stigande priser det kommande året. Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TTPriserna går inte bara uppåt längre, och allt färre svenskar tror på stigande priser det kommande året. Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT
Priserna går inte bara uppåt längre, och allt färre svenskar tror på stigande priser det kommande året. Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT
Privatekonomen Jens Magnusson ser ett trendbrott när det kommer till de svenska hushållens förväntningar på bopriserna. Foto: PressbildPrivatekonomen Jens Magnusson ser ett trendbrott när det kommer till de svenska hushållens förväntningar på bopriserna. Foto: Pressbild
Privatekonomen Jens Magnusson ser ett trendbrott när det kommer till de svenska hushållens förväntningar på bopriserna. Foto: Pressbild

Färre svenskar tror på stigande bopriser

Publicerad

Allt färre svenskar tror på stigande bostadspriser.

Samtidigt tror hushållen på en höjd reporänta redan om ett år – trots Riksbankens tidigare besked.

– Det vi ser liknar allt mer ett trendbrott i hushållens boprisförväntningar, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson. 

Varje månad presenterar SEB sin så kallade boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Indikatorn ligger nu på 51 – sju enheter lägre än i augusti.

Och det börjar allt mer likna ett trendbrott. Samtidigt som den tidigare näst intill hysteriska bostadsmarknaden har mattats av tror allt färre svenskar på stigande bostadspriser.

 

LÄS MER: Trend: Huspriserna stiger – i hela landet 

 

SEB: "Rejäl nedgång"

Enligt SEB:s månatliga boprisindikator tror 66 procent av de tillfrågade svenskarna på stigande priser under det kommande året. Det är en nedgång med tre procentenheter sedan augusti.

Och över tid är nedgången ännu större.

– På två månader har indikatorn fallit 12 enheter och jämfört med den senaste toppen i maj är nedgången 18 enheter. Det är en rejäl nedgång, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

 

Så här har svenskarnas förväntan på bopriserna förändrats det senaste året.Foto: SEB

 

Samtidigt tror svenskarna att en höjd reporänta, även kallad styrränta, rycker allt närmare.

Riksbanken har pratat om en höjning från den rekordlåga räntan på minus 0,5 procent först under tredje kvartalet nästa år. Men svenskarna tror den kommer tidigare än så – och gissar att räntan kommer att ligga på 0,2 procent om ett år.

 

LÄS MER: Snart kan piskan vina mot låntagarna – igen 

 

Svenskar tror på högre ränta

– Hushållens förväntningar på reporäntan är trögrörliga så det här är en ganska stor uppgång. Att hushållen tror att en räntehöjning rycker närmare är också en delförklaring till varför förväntningarna på boprisutvecklingen sjunker, säger Jens Magnusson i en kommentar.

De senaste åren har de allt högre bostadspriserna eldats på av låga räntor, som gör att allt fler svenskar kan låna till en lägre kostnad. När det blir dyrare att låna kan boprisutvecklingen få motsatt effekt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen