Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De bjöd flera världskändisar till Tensta

Se när gästerna anländer.
Fariah Idle berättar om sitt arbete med att öka ungdomars själförtroende i SR:s dokumentärserie ”Tensta Calling”.
Foto: Mattias Ramos/Sveriges Radio

Fariah Idle tar kändisarna till förorten. 

Inför att hon skulle hålla tal under förra årets Brilliant Minds var det Usher som fick följa med henne och träffa ungdomarna i hennes hemort. 

I år var det supermodellen Naomi Campbell. 

– Det handlar om ren business, det är ingen välgörenhet. De är här för att hitta talanger, säger Fariah Idle. 

Projektet började som en reaktion till det ökade våldet och skottlossningarna i hennes hemort Tensta. 

Människor som hon vuxit upp med valde att gå fel väg i livet och deras val gjorde henne både förtvivlad och bestämd.  

– När man öppnar dörrarna till de här killarna ser man att det egentligen handlar om osäkerhet och depression. Jag ska göra det till en trend att prata om sin osäkerhet, säger Fariah i SR:s dokumentärserie Tensta Calling av Randi Mossige-Norheim.

Under onsdagskvällen besökte både supermodellen Naomi Campbell och stjärnmanagern Chaka Zulu Fariahs lägenhet i Tensta.
Foto: Privat

Efter det har det gått snabbt. På ett år har Fariah tillsammans med Quincy Jones lyckats bygga upp ett nätverk av kändisar och unga talanger från förorten. 

– Det handlar om att bryta trenden. Det ska inte vara status att stå nere i centrum. Det ska vara status att tro på sig själv och lyckas. 

”Det är ren business” 

För Fariah har det alltid varit ett projekt för att stoppa den nedåtgående spiral som hon själv sett i förorten. Samtidigt tror hon att medier till stor del varit med och skapat den. 

– Jag hatar att ni bara skriver det negativa. Vi har talanger här. Ni matar dem med att de aldrig kommer lyckas. 

Förra året talade Fariah om sitt arbete på aktuella Brilliant Minds. Där träffade hon kända artisten och musikproducenten Usher som hon bjöd med sig för att hälsa på i Tensta. 

– Jag tog inte med honom för att titta på de stackars ungdomarna i Tensta. Han var inte där för att göra det. Han ville komma dit för att leta efter nya talanger. 

I år blir det inget Brilliant Minds för Fariah. Hon är sjuk och intog tidigare i veckan scenen på Polarpriset för att prata om sitt arbete. 

https://www.instagram.com/p/BypX2olplo6/

Trots det fick Tensta återigen besök från några av Brilliant Minds stjärnnamn. Under onsdagskvällen hälsade bland annat supermodellen Naomi Campbell, som kommer att tala på Brilliant Minds, på hos Fariah. Även Chaka Zulu, manager till toppartister som Ludacris och G-Eazy, var med under kvällen. 

”Jag hade de mest engagerande samtalen och skämtade med dessa BRILLIANT MINDS varav de äldsta bara var 19 till 20 år gamla”, skrev Chaka Zulu i ett inlägg på Instagram efter mötet. 

– Man får tänka på att de flesta av de här kändisarna kommer från utsatta områden i deras hemland. De känner sig hemma i förorten och de vet vart man kan sa sig om man kommer härifrån. 

Salah från Tensta ska till Hollywood

Fariah är säker på att det går att stärka människors självförtroende genom att visa dem starka förebilder. 

Samtidigt beskriver hon en vinn vinn situation när kända gäster besöker Tensta. 

– Visst det är bra ungdomar i kriminella områden att få någon att se upp till. Men det är inte därför de kommer hit. De är inte välgörenhet. För dem är det ren business. 

Just nu har Fariah fokus på Tensta men hon hoppas på att hennes projekt kommer kunna sprida sig till andra förorter också. 

– När ungdomar kommer se Salah från Tensta i Hollywood. Då kommer de fatta att de också kan komma dit. 

Snart lanserar Fariah Idle tillsammans med Quincy Jones nästa steg i sitt projekt. Vad det är kan hon ännu inte säga men hon lovar att det kommer bli stort. 

– Det kommer ta Sverige med storm, säger hon. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!