Familjeveckan en del av höstbudgeten

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Arkivbild.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill införa familjeveckan från april 2022, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till TV4.

– Det här handlar om att skapa bättre förutsättningar för föräldrar. 

Familjeveckan innebär att föräldrar till barn mellan 4 till 16 år ska ha möjlighet att vara hemma och få ut 80 procent av lönen – inte bara då barnet är sjukt utan även då det exempelvis är skollov. 

– Det handlar om rättvisa, vi har så länge fokuserat på de som har flexibla arbetstider. Det är väldigt många som inte kan jobba hemifrån, som inte har makten över arbetstiden. De människorna måste få bättre förutsättningar att vara med sina barn och vara delaktiga i barnens skolgång, säger Ardalan Shekarabi i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

Tre dagar per år per förälder 

Man vill ge sex dagar extra ledighet per år för föräldrar, med tre vardera för familjer med två föräldrar. 

Den som är ensam vårdnadshavare får också sex dagar – med start från april 2022. 

– I kombination med semester, i kombination med föräldraledighet blir det här en förmån som ge lite bättre och rättvisare villkor för Sveriges familjer och föräldrar, säger Ardalan Shekarabi i ”Nyhetsmorgon”. 

3,5 miljarder per år 

I lagrådsremissen föreslås den nya förmånen beräknas på samma sätt som tillfällig föräldrapenning. Familjeveckan kommer kosta 3,5 miljarder det första året, säger Shekarabi i TV4. 

– Försäkringskassan blir ansvarig myndighet som kommer betala ut förmånen och ansvara för kontrollen, säger Shekarabi.

Shekarabi tillägger att man som förälder har rätt till ledighet när barnen är lediga och när man som förälder måste besöka skolan.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!