Familjen Lundin säljer Bukowskis efter 15 år

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Bukowskis har sålts till Bonhams.
Foto: ANNA-LENA MATTSSON / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Oljefamiljen Lundin säljer det anrika auktionshuset Bukowskis.

Köpare är brittiska Bonhams.

– Tillväxten kommer bli ännu starkare med en global ägare framöver än om vi hade fortsatt ensamma, säger Lukas Lundin till Dagens industri.

Bukowskis har varit i familjen Lundins ägo sen 2007. Då hade Eva Lundin – som nyligen omkom i en olycka i Karibien – precis tagit över som överhuvud i familjen efter maken Adolf Lundins bortgång.

Men nu säljer familjen det anrika auktionshuset.

Bonhams köper Bukowskis

I ett pressmeddelande framgår det att det är det globala auktionshuset Bonhams, som ägs av det brittiskbaserade riskkapitalbolaget Epiris, som köper.

– Bonhams förvärv av ett så framgångsrikt auktionshus är en viktig del av vår strategi för att främja utvecklingen av Bonhams till att bli en digital ledare och en verkligt global aktör med en balanserad närvaro i USA, Europa och Asien, säger Bonhams vd Bruno Vinciguerra i en kommentar.

Louise Arén, vd på Bukowskis, fyller i:

– Bukowskis har blivit branschledande inom digital transformation. Med Bonhams globala räckvidd kan vi bygga vidare på vår position som det ledande auktionshuset i Norden. En spännande resa har precis börjat.

Lukas Lundin vill tacka kunder

Dagens industri har pratat med företagsledaren Lukas Lundin, ett av Eva Lundins fyra barn.

Han uppger att ”Bukowskis har gått jättebra under de senaste åren”, och att tillväxten kan bli starkare med en global ägare.

– Bonhams kommer behålla och vårda varumärket Bukowskis. Det är viktigt, säger Lukas Lundin till Di.

Han säger också till tidningen at han vill tacka kunder och personal ”för en fantastisk tid”.

Bukowskis grundades 1870 och beskrivs som Nordens ledande auktionshus. Man uppges ha över en miljon unika besökare varje månad.

Vad auktionshuset säljs för framgår inte.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!