Under flera år lyckades barnfamiljen lura Försäkringskassan och kvittera ut barnbidrag utomlands. Officiellt har de varit bosata i Lomma i Skåne. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNUnder flera år lyckades barnfamiljen lura Försäkringskassan och kvittera ut barnbidrag utomlands. Officiellt har de varit bosata i Lomma i Skåne. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under flera år lyckades barnfamiljen lura Försäkringskassan och kvittera ut barnbidrag utomlands. Officiellt har de varit bosata i Lomma i Skåne. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var först i februari i år som Försäkringskassan med hjälp av Skatteverket upptäckte att familjen plockat ut barnbidrag utan att bo i Sverige. Foto: HASSE HOLMBERG / PRESSENS BILDDet var först i februari i år som Försäkringskassan med hjälp av Skatteverket upptäckte att familjen plockat ut barnbidrag utan att bo i Sverige. Foto: HASSE HOLMBERG / PRESSENS BILD
Det var först i februari i år som Försäkringskassan med hjälp av Skatteverket upptäckte att familjen plockat ut barnbidrag utan att bo i Sverige. Foto: HASSE HOLMBERG / PRESSENS BILD

Fick barnbidrag utomlands – familjen krävs på 166 000

Publicerad

Familjen hade sedan länge lämnat Sverige och lyckades under fem år kvittera ut barnbidrag.

Men nu kräver Försäkringskassan tillbaka 166 500 kronor från familjen. Och ''erbjuder'' en avbetalningsplan.

Tidningen Sydsvenskan berättar om familjen som lyckades lura systemet och få barnbidrag för sina barn utan att de bodde i Sverige.

Expressen har begärt ut de offentliga handlingarna i ärendet och myndighetens krav på barnfamiljen. Granskningen visar att de år efter år oupptäckta lyckades kvittera ut barnbidragspengar utomlands.

Försäkringskassan  har gått igenom hur mycket bidrag familjen fått utan att finnas i landet och kommit fram till att 166 500 kronor ska krävas tillbaka från pappan i familjen som är folkbokförd i Lomma utanför Malmö.

Tjänstemännens utredning visar att familjen inte har bott i Sverige på flera år. De lyckades lura systemet genom att vara skrivna hos mannens föräldrar i Lomma. Pengarna har gått in på mannens konto och sedan har pengarna tagits ut med bankkort utomlands.

Utbetalningarna pågick under fem år.

Försäkringskassan har satt den 13 juli  i år som sista dag när pengarna ska ha betalts tillbaka. Det är oklart om Försäkringskassan fått tillbaka något av de 166 500 kronorna.

Skatteverkets inkomstdeklaration blev familjens fall

 Det var via inkomstdeklaration som det upptäcktes att mannen inte bor i Sverige och saknar eget boende i landet. Familjen har uppburit både barnbidrag och flerbarnstillägg. För att ha rätt till barnbidrag krävs att man är bosatt i Sverige och omfattas av svensk socialförsäkring.

 

LÄS OCKSÅ: Det ökade vab-fusket 

 

Barnbidraget är 1050 kronor per månad.

Så här skriver Försäkringskassan själv om rätten till barnbidrag om barnet finns utomlands:

''Om ditt barn är under 16 år och ska bo utomlands i mer än 6 månader ska du anmäla det till Försäkringskassan. När barnet lämnar Sverige har du inte längre rätt till barnbidrag. Särskilda regler gäller för barn som flyttar utomlands med en vårdnadshavare som är biståndsarbetare, statsanställd eller utlandsstuderande.

Om ditt barn har fyllt 16 år och ska studera på en svensk utlandsskola på grundskolenivå kan du i vissa fall få förlängt barnbidrag''.

Erbjuder avbetalningsplan

I Försäkringskassans beslut från den 13 juni framgår att man kommer att ta ut en dröjesmålsränta på 7,5 procent så länge skulden inte är betalt.

Men myndigheten erbjuder en liten öppning när det gäller räntan. Om familjen kommer överens med Försäkringskassan om en avbetalningsplan, så blir det en lägre dröjesmålsränta. För närvarande ligger den räntan på 2,88 procent framgår av beslutet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen