Tidigare SEB-chefen Annika Falkengren och maken Ulf gjorde ett rejält vinst när de sålde sin exklusiva villa i Djursholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENTidigare SEB-chefen Annika Falkengren och maken Ulf gjorde ett rejält vinst när de sålde sin exklusiva villa i Djursholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Tidigare SEB-chefen Annika Falkengren och maken Ulf gjorde ett rejält vinst när de sålde sin exklusiva villa i Djursholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Annika Falkengren lämnade SEB och flyttade till Schweiz och passade på att tjäna 30 iljoner på villan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNAnnika Falkengren lämnade SEB och flyttade till Schweiz och passade på att tjäna 30 iljoner på villan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Falkengren lämnade SEB och flyttade till Schweiz och passade på att tjäna 30 iljoner på villan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Villan i Djursholm utanför Stockholm.Villan i Djursholm utanför Stockholm.
Villan i Djursholm utanför Stockholm.
H&M:s styrelseordförande Stefan Persson sålde Djurholmsvillan till Annika Falkengren för 21 miljoner 2007. Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES GRANLUNDPICTURESH&M:s styrelseordförande Stefan Persson sålde Djurholmsvillan till Annika Falkengren för 21 miljoner 2007. Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES GRANLUNDPICTURES
H&M:s styrelseordförande Stefan Persson sålde Djurholmsvillan till Annika Falkengren för 21 miljoner 2007.  Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES GRANLUNDPICTURES

Falkengrens klipp – 30 miljoner i vinst på villan

Publicerad

Den tidigare bankchefen Annika Falkengren och maken Ulf gjorde ett rejält klipp när de sålde sin exklusiva villa i Djursholm.

Hela 30 miljoner  kronor steg värdet på lyxvillan under de år paret ägde fastigheten.

Nu har villan bytt ägare.

Den Falkengrenska 12-rumsvillan på sammanlagt 570 kvadratmeter från 1902 med utsikt över Framnäsviken i Danderyds kommun har legat ute till försäljning via en tämligen diskret mäklarannons som inte avslöjade något av hur det ser ut på insidan.

Men klart är att paret Falkengren knappast kunde få så mycket bättre förräntning på pengarna än investeringen i Djurholmsvillan.

Fakta från Lantmäteriet avslöjar att Annika och Ulf Falkengren fick hela 51 miljoner kronor för villan, vilket är 30 miljoner mer än vad de betalade för fastigheten.

Han köpte villan

 Formell köpare av Djursholmsvillan är Dominika Plyhr bosatt i London och gift med Fredrik Plyhr, delägare i kapitalförvaltningsfirman  Heptagon Capital med kontorsadress intill lyxhotellet Claridge's i Londons exklusiva Mayfair.

Kapitalförvaltaren Fredrik Plyhrs hustru Dominika står som ny formell ägare till Annika Falkengrens villa i Djursholm. Priset: 51 miljoner kronor. Fredrik Plyhr är delägare i den privata kapitalförvaltningsfirman Heptagon Capital i London.

Annika Falkengren, som i våras lämnade vd-posten i banken SEB, har tillsammans med maken stått som ägare till till fastigheten sedan 1 juni 2007. Hon har ägt tre fjärdedelar av huset och maken Ulf resten.

 

LÄS OCKSÅ: Annika Falkengren sparade semester i tolv år 

 

Enligt Lantmäteriets register betalade paret 21 miljoner kronor för fastigheten. Säljare 2007 var H&M:s styrelseordförande Stefan Persson som överlämnande husnycklarna till paret innan han flyttade vidare. Utgångspriset på villan låg på 25 miljoner, men Annika Falkengren lyckades pruta ned priset fyra miljoner.

Villan låg i somras ute till försäljning under kort tid. Bakom kraftiga elmanövrerade grindar som hållit nyfikna borta erbjöds enligt mäklarannonsen en representativ villa i tre plan plus vinkällare, med bland annat 3188 kvadratmeter tomt, badrum i Carraramarmor och en stor terrass med sjöutsikt.

 

LÄS OCKSÅ: Annika Falkengrens hårda ord om Donald Trump 

 

Inget utgångspris fanns angivet i annonsen, men experter räknade med att paret Falkengren kunde få 45 miljoner kronor för villan.

”Vinkällaren största problemet”

I SVT:s Skavlan satt Annika Falkengren och skämtade lite om maken Ulf och hans bekymmer när det gällde Djursholmsvillans vinkällare.

– Hans största problem med flytten är att han inte kan ta med sig vinkällaren. Det är väldigt svårt att få med den magnituden av vin som det handlar om, det är ju ganska stora importrestriktioner. Det var det enda han tänkte på. Vinkällaren och vad vi skulle ha för bil. Jag tänkte på hus och skola men han har andra problem just nu, sa hon till Fredrik Skavlan. 

 

LÄS OCKSÅ: Sveriges dyraste villa till salu 

 

När Annika Falkengren i våras meddelande att hon skulle sluta på banken överraskade det många. Men hon ville efter alla år på banken göra något nytt  och hade fått ett erbjudande från den schweiziska kapitalförvaltaren Lombard Odier Group i Geneve. Där har hon nu blivit en av de arbetande delägare. 

 

Formell köpare  av Falkengrenska villan Dominika Plyhr, gift med Fredrik Plyhr, delägare i den privata kapitalförvaltningsfirma Heptagon Capital, ett företag som förvaltar och investerar  åt stora  institutionella investerare och "ultra high net worth individuals" – personer som bör ha minst 50 miljoner kronor att investera. Plyhr har tidigare under 13 år jobbat för investmentbanken Morgan Stanley innan han 2005 var med och startade Heptagon Capital.

Expressen har under måndagen sökt Fredrik Plyhr. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen