Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falconmannen Ingmanson lurade polisen – har rymt

Affärsmannen Emil Ingmanson har lurat brittisk polis och flytt. Foto: Kalla Fakta/TV4
Falcon Funds tre fonder styrdes från Valetta på Malta. Foto: - - / OKÄND

Affärsmannen Emil Amir Ingmanson, 41, har lurat engelsk polis och flytt.

Mannen, som utpekas som huvudperson i pensionshärvan kring det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds, tog av sig den elektroniska fotbojan och flydde.

Han fick tre dygns försprång innan brittiska myndigheter reagerade.

– Han är nu internationellt efterlyst, säger kammaråklagare Arne Fors.

Beskedet om att Emil Amir Ingmanson försvunnit kommer som något av en kalldusch för polis och åklagare i Sverige.

– Jag har hållit på med den här utredningen i två år och räknade med att han skulle bli utlämnad, säger kammaråklagare Arne Fors.

Flykten betyder rent juridiskt i Storbritannien att Emil Amir Ingmanson brutit mot de engelska borgensreglerna och blir därmed av med borgenssumman: cirka 2,9 miljoner svenska kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Åklagaren: Så förde de över två miljarder kronor från spararnas PPM-konton 

Den svenske affärsmannen är utpekad som en av nyckelpersonerna i den så kallade Falcon Funds–härvan där mer än 800 miljoner kronor  av pensionsspararnas pengar i PPM–systemet fortfarande är försvunna. Från början var summan uppe i drygt två miljarder kronor, men polis i olika länder har lyckats spåra och säkra 1, 2 miljarder och föra tillbaka dessa pengar  till de drabbade pensionsspararna.

Den 5 november skulle Emil Amir Ingmanson delges beslutet om eventuell utlämning av domstolen. Men då var var han redan försvunnen.  

Svensken greps början av december förra året när han landade på Heathrow-flygplatsen utanför London sedan han anlänt med flyg från Dubai. Brittisk passpolis upptäckte att han var  efterlyst i Sverige.

Ingmanson greps på Heathrow-flygplatsen utanför London den 7 december förra året och är begärd utlämnad till Sverige Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ingmanson,  som bytt namn och numera heter Max Emil Serwin, satt först i brittiskt häkte. Men efter en tid i häktet fattade domstolen Westminster Magistrates Court i centrala London beslutet om att han skulle släppas fri i avvaktan på beslut om utlämning till Sverige. Domstolsordern innehöll också ett beslut om anmälningsplikt och  han skulle hållas i elektronisk husarrest med fotboja  mellan 22 och 07 varje dag i sin våning i Surrey utanför London.

Borgen på 2,9 miljoner kronor

Samtidigt fattade domstolen i London beslutet om borgen på drygt 2,9 miljoner som han betalade kontant innan han kunde släppas fri.

 

LÄS OCKSÅ: Svensk stjärnadvokat ska försvara Ingmanson

 

Den 5 november skulle Emil Amir Ingmanson delges beslutet om eventuell utlämning av domstolen. Men då var var han redan försvunnen.

Här skulle Emil Amir Ingmanson ha fått beskedet om eventuell utlämning till Sverige. Beslutet är nu uppskjutet på grund av hans flykt. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Brittisk åklagare har nu underrättat Ekobrottsmyndigheten i Stockholm om att Emil Amir Ingmanson, flytt.

 

LÄS OCKSÅ: Falcon-mannens mobiltelefon gick inte att knäcka 

 

Ingmanson övervakades sedan lång tid tillbaka av brittisk polis med hjälp av den elektroniska fotboja som han bar i avvaktan på utlämningsbeslut i miljardhärvan kring fondbolaget Falcon Funds.

– Tydligen dök Ingmanson inte upp på en domstolsförhandling den 5 november. Han skulle då få beslutet om det eventuella överlämnandet till Sverige, bekräftar kammaråklagare Arne Fors.

Ingmanson fick tre dygns försprång

Emil Amir Ingmanson tycks ha fått ett rejält försprång. Trots att han bröt mot reglerna och klippa av sig fotbojan den 3 november utfärdades ingen arresteringsorder förrän tre dygn senare - den 6 november och då bara lokalt i Storbritannien. Dagen efter att han inte infann sig i domstolen.

Emil Amir Ingmanson, eller Max Emil Serwin som han numera heter, misstänks ha en nyckelroll i härvan med de försvunna PPM-miljonerna. Foto: KRISTOFER SANDBERG

– Vi har fått reda på att Ingmanson tog av sig den elektroniska fotbojan den 3 november. Brittisk åklagare utfärdade en arresteringsorder när han inte kom till domstolsförhandlingen. Han är efterlyst i Storbritannien, men de har inte lyckats hitta honom, säger kammaråklagare Arne Fors.

Vad betyder det här för utredningen?

– Man kan ju ha synpunkter på det brittiska rättssystemet, säger kammaråklagare Arne Fors närmast uppgivet. 

Emil Amir Ingmanson klippte av sig fotbojan innan han försvann.

" Vi ska spåra honom "

Arne Fors har ägnat två år att utreda härvan med de försvunna pensionspengarna.

– Vi har ingen aning om var han nu befinner sig. Han har haft god tid på sig att planera det här. Det finns alla möjligheter för honom att fly fältet. Men vi ska nu satsa kraft på att spåra honom, säger kammaråklagare Arne Fors.

Polisen vet att han har mycket gott om pengar och kan sannolikt utan problem hålla  sig undan. Men ingen tro att han finns kvar i Storbritannien eller ens i Europa

När flykten blev känd hos Ekobrottsmyndigheten i Stockholm reagerade man blixtsnabbt.

– Vi gjorde så att vi gick ut med en internationell efterlysning via Interpol så nu är han internationellt efterlyst, säger kammaråklagare Arne Fors.

Falcon Funds tre PPM-fonder fanns registrerade på Malta och i officiella papper finns inga spår med kopplig till Emil Amir Ingmanson, Han har också förnekat brott.

Expressen har sökt Ingmansons svenske försvarare, advokat Thomas Olsson.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!