Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Facktopparnas möte – lyxweekend för 47 000

Förbundsdirektör Jens Jacobsson säger att resan arrangerades av det finska förbundet. Foto: Civilekonomerna / Jann Lipka
Förbundsordförande Lee Wermelin betonar att Civilekonomerna är ”väldigt noggranna”. Foto: Civilekonomerna / Jessica Segerberg

Ett fyra timmar långt nordiskt styrelsemöte.

Det var tillräckligt för att två facktoppar på Civilekonomerna skulle åka till Rom – för 47 000 kronor, skriver Aftonbladet.

Förbundsdirektör Jens Jacobsson berättar för tidningen att man är självkritiska, men poängterar att det finska förbundet var arrangör.

Civilekonomerna skickade sina två högsta toppar, förbundsordförande Lee Wermelin och förbundsdirektör Jens Jacobsson på det nordiska styrelsemötet, rapporterar Aftonbladet. Syftet för resan till Rom var ett styrelsemöte med representanter fån Finland, Norge, Danmark och Sverige.

Men notan för Civilekonomernas svenska toppar blev skyhög, skriver Aftonbladet som beskriver resan som en lyxweekend:

Femstjärnigt hotell i två nätter: 15 000 kronor för två rum.
Middag på restaurang med Michelinstjärna: 5 500 kronor för två personer.
”Vintasting” och middag på vingård: 4 080 kronor för två personer.

Totalt gick notan för resan på 47 000 kronor för de två svenska representanterna. Facktopparna fick också en stadsrundtur och gick på ett föredrag som hölls av en dansk journalist, skriver Aftonbladet. Innan topparna åkte hem på söndagen hölls ett fyra timmar långt styrelsemöte.

Medger: För lyxigt

Jens Jacobsson medger för Aftonbladet att de bodde på ett för lyxigt hotell och att den första middagen var för lyxig. Han säger också till tidningen att de är självkritiska, men att det finska förbundet var arrangör och att de fick programmet sent och ”hade väldigt mycket att göra”.

– Vi var ju helt i klorna på finnarna här, så att säga. Vi måste ha en bättre tematisering på själva mötet, så att säga. Och det ska också följa Civilekonomernas representationspolicy, säger Jens Jacobsson till Aftonbladet.

Efter att uttalandet väckt uppmärksamhet i Finland backar han dock något.

“Formuleringen blev olycklig. Även om värdlandet hade ansvar för bokningen av resan så ligger ansvaret i första hand hos oss deltagare att granska program och tillhörande bokningar innan vi reser. Här har vi brustit i vår kontroll. Med det styrelsebeslut som togs efter resan säkerställer vi att det inte ska upprepas i framtiden”, skriver Jens Jacobsson i en kommentar till Aftonbladet.

”Väldigt noggranna”

Lee Wermelin säger till tidningen att frågan känns orättvis och betonar att Civilekonomerna är ”väldigt noggranna”.

– Titta på helheten. Tycker du det ser ut som vi missbrukar våra medlemmars pengar, på att åka på internationella konferenser? säger hon till Aftonbladet.

Både Jens Jacobsson och Lee Wermelin uppger att de kommer att betala tillbaka en del av kostnaden för resan. Enligt Aftonbladet blir notan för medlemmarna i slutändan 40 000 kronor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!