Mest av fackförbunden förlorar skandalomsusade Kommunal som tappar hela 18 procent. Foto: Pelle T Nilsson
Mest av fackförbunden förlorar skandalomsusade Kommunal som tappar hela 18 procent. Foto: Pelle T Nilsson

Fackförbund förlorar storsummor på börsen

Publicerad

Sveriges största fackförbund har förlorat 1 miljard på börsen på ett drygt år.

Kommunal står för det största tappet med nära 18 procent, skriver Svenska Dagbladet.

Fackförbunden placerar en stor del av medlemmarnas pengar på aktiemarknaden.

Enligt Svenska Dagbladets genomgång ligger de flesta svenska fackförbund på minus i börsen.

Totalt har hela börsen backat med 12 procent och på ett år har Sveriges största fackförbund förlorat en miljard kronor på börsen.

Skandalomsusade Kommunal

Det skandalomsusande Kommunal är det förbundet som har tappat mest - med nästan 18 procent under den perioden.

Förbundet har lagt 60 procent av sina aktiebesparningar i Swedbank-aktier, enligt Svenska Dagbladet. Något som har kritiserats av flera privatekonomer.

Kommunal har efter Aftonbladets avslöjande skakats av förtroendeskandal. Förbundet ser nu över bland annat förvaltningen av medlemmarnas pengar efter att kassören Anders Bergström slutat.

Enligt Svenska Dagbladet har en stor del av förbundets pengar förvaltats av externa rådgivare där Swedbanks fondbolag Robur hör till dem som har det största mandatet.

IF Metall och Handels tappat i börsen

Förutom Kommunal har även IF Metalls och Handels portföljer har tappat i börsen, 5,5 respektive 5 procent.

Samtidigt har vissa förbund varit mer framgångsrika som Lärarförbundet, 8 procent plus sedan årsskiftet 2014/2015.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen