Medlemmar ur Transportarbetareförbundet samlades i går på en kursgård i Åkersberga för att visa sitt stöd för dem som drabbas av lönesänkningarna i IF Metall. Foto: JOEL NILSSON
Medlemmar ur Transportarbetareförbundet samlades i går på en kursgård i Åkersberga för att visa sitt stöd för dem som drabbas av lönesänkningarna i IF Metall. Foto: JOEL NILSSON

Fackets raseri mot IF Metall

Publicerad
Uppdaterad
ÅKERSBERGA. Medlemmar i fackförbunden är rasande över IF Metalls uppgörelse.
Sent i går kväll krävde flera av dem svar av LO-basen Wanja Lundby-Wedin - som lämnade "Rapports" sändning i SVT utan att ge dem som protesterade tillfredsställande svar.
- Arbetsgivaren vill slå ihjäl oss och vår högsta LO-ledning har i dag varit med och slagit ihjäl oss, säger Dolf Bergman, förtroendevald i Transport.
Det fackliga löftet lyder:
"Vi lovar att aldrig sälja vårt arbete till lägre pris och sämre villkor än de vi lovat varandra.
Vi lovar varandra detta i den djupa insikten, att om vi håller detta löfte så måste arbetsgivaren betala."
För många medlemmar i LO:s 15 fackförbund är därför uppgörelsen som innebär att IF Metallmedlemmar kan tvingas gå ner 20 procent i lön inget annat än ett stort svek.
Flera medlemmar ur Transportarbetareförbundet samlades i går på en kursgård i Åkersberga för att visa sitt stöd för dem som drabbas av lönesänkningar i IF Metall - och för att konfrontera LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin som medverkade i "Rapport" i SVT.

Sålt oss till kapitalet

De fick svar på några korta frågor innan Lundby-Wedin lämnade Åkersberga.
- Att Wanja Lundby-Wedin kunde sitta i tv och försvara det här... hon smet ut här genom dörren som en strykrädd råtta, säger Dolf Bergman, förtroendevald i Transport.
Bergman menar att uppgörelsen innebär att förbunden vid förhandlingarna om kollektivavtal 2010 kommer att få kämpa för att inte drabbas av lönesänkningar.
- För mig innebär den här uppgörelsen att vi har sålt oss till kapitalet. Det här är ju arbetsgivarens och regerings dröm - som våran fackliga ledning i LO-kollektivet har gått med på. De glömde det de en gång gjorde - att skriva på det fackliga löftet.
Mats Gahrn, tidningsbud från Göteborg och förtroendevald i Transport:
- Man kan aldrig rädda jobb genom att sänka löner, då ska vi konkurrera med Kina. Är det så vi ska leva i Sverige? Vi har kvar våra kostnader för bostäder och mat. När lönespiralen går nedåt blir Sverige ett u-land.

"Det är ett löfte"

Rosa Zettergren är av samma uppfattning:
- Framför allt måste man våga fullfölja den underskrift man satt på kollektivavtalet. Det är ett löfte och båda parter ska hålla det.
I "Rapport" sa Wanja Lundby-Wedin att det handlar om en sänkning av arbetstiden - inte att gå med på att sänka lönerna.
En uppfattning som Transportarbetarna i Åkersberga inte delar. Och även från högre instans får IF Metall och LO hård kritik.
- Vi tycker inte om det här. I LO och fackföreningsrörelsen har vi lovat varandra att inte jobba under vissa nivåer, säger Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen