Företaget som står i fokus för flygkonflikten anklagas för att vara ett rent brevlådeföretag. Foto: Lisa Mattisson ExpFöretaget som står i fokus för flygkonflikten anklagas för att vara ett rent brevlådeföretag. Foto: Lisa Mattisson Exp
Företaget som står i fokus för flygkonflikten anklagas för att vara ett rent brevlådeföretag. Foto: Lisa Mattisson Exp
Elisabeth Holming-Schiller, tf vd för Svenska Flygbranschen, tillbakavisar påståendet om brevlådeföretag. Foto: Johan Nilsson / TtElisabeth Holming-Schiller, tf vd för Svenska Flygbranschen, tillbakavisar påståendet om brevlådeföretag. Foto: Johan Nilsson / Tt
Elisabeth Holming-Schiller, tf vd för Svenska Flygbranschen, tillbakavisar påståendet om brevlådeföretag. Foto: Johan Nilsson / Tt

Fackets kritik mot företaget i konflikten

Publicerad

Företaget som står i fokus för flygkonflikten anklagas för att vara ett rent brevlådeföretag.

Bakom anklagelsen står Svensk Pilotförening.

– Snudd på elakt förtal, kontrar arbetsgivarsidans Elisabeth Holming-Schiller, tf vd för Svenska Flygbranschen.

Det är på vissa mindre regionala linjer som SAS ''lagt ut''' flygningarna på brittiska Flybe. Men det är inte Flybe som flyger de SAS-målade planen med personal i SAS-uniformer utan formellt är det bemanningsföretaget Global Employer Company, GEC. Företaget, som bara har en anställd, svarar för både piloter och kabinpersonal.

– Det är ett rent brevlådeföretag. Jag vill inte gå så långt som att säga att de är målvakt för Flybe, det vill jag inte, säger Gunnar Mandahl, vice ordförande i Svensk Pilotförening, SPF.

Samtidigt antyder han nästan att så är fallet.

Piloternas förhandlingschef Tommy Larsson:

– Upprättandet av ett brevlådeföretag som arbetsgivare för piloterna är ur SPF:s synvinkel ett sätt att försöka undvika arbetsgivaransvar.

 

LÄS MER: Flygstrejk på Arlanda

Försvaras av Svenska flygbranschen

GEC är medlem i Svenska Flygbranschen och Svenskt Näringsliv som också företräder företaget i förhandlingarna.

Elisabeth Holming-Schiller, tf vd för Svenska Flygbranschen, tillbakavisar påståendet om brevlådeföretag.

– Det är ett nystartat företag och det är snudd på elakt förtal att kalla GEC för brevlådeföretag.

GECs formella adress Causeway House, 1 Dane Street som ligger i Bishops Stortford, Hertfordshire. En slagning på adressen visar att 345 företag finns skrivna där.

 

LÄS MER: Flygstrejken kan växa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen