Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket varslar om strejk på Ikeas restauranger

Kan bli strejk på Ikea-restaurangen.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ikea.
Foto: TOMASZ GZELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hotell- och restaurangfacket (HRF) varslar om strejk på tre Ikea-restauranger efter att de inte kommit överens med motparten Svensk Handel om nya kollektivavtal för restaurang- och caféanställda inom handeln.

Det skriver HRF i ett pressmeddelande.


När du har läst hela texten får du gärna dela med dig av tankar och kommentarer i fältet längst ner.

Strejkvarslet beror på att Svensk Handel enligt HRF inte gått med på en låglönesatsning samt motsätter sig högre sysselsättningsgrader.

”Svensk Handel har genomgående under förhandlingarna vägrat att gå med på förbättringar för dem som tjänar minst. Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs. Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser”, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson i en kommentar.

Nås inget avtal bryter strejk ut den 11 december klockan 11 på restaurangerna på Ikea Kungens Kurva, Barkarby och Västerås. Cirka 300 anställda berörs av varslet.

Svensk Handel kritiserar

Svensk Handel är starkt kritiska till Hotell- och Restaurangfackets (HRF) strejkvarsel på Ikea-restauranger. Enligt Svensk Handel handlar varslet om att HRF vill få högre löneökningar än övriga branscher.

HRF motiverar varslet med att Svensk Handel inte gått med på en låglönesatsning. Enligt Svensk Handel accepterar de HRF:s krav på en låglönesatsning, men den måste i så fall finansieras inom kostnadsramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader.

– Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll, säger Ola Axelsson förhandlingschef på Svensk Handel, i en kommentar i ett pressmeddelande.

TV: Gigantiska köer på Ikea

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!