Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket: ”Ett misslyckande för varumärket SAS”

Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening.Foto: Privat

SAS fortsätter att ställa in flyg till följd av personalbrist. I helgen ställdes 25 flyg in och i veckan väntas 40 avgångar att ställas in, rapporterar SVT.

Nu måste ledningen agera, menar pilotfacket.

– Det är ett misslyckande för varumärket SAS, säger SAS-piloten Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening.

Hur reser du helst?

De senaste tre månaderna har SAS ställt in 700 flygningar. Ytterligare 25 ställdes in under helgen. Och under den kommande veckan väntas 40 flyg ställas in, vilket SAS meddelade på sin hemsida – men senare tog de bort informationen, enligt SVT Nyheter. 

Det skandinaviska flygbolaget har sålt biljetter utan att ha koll på bemanningen, rapporterar norska Dagens Näringsliv. 

– Vi har varit för ambitiösa i planeringen av färdprogrammet i sommar. Såhär i efterhand hade jag önskat att vi varit mer försiktiga, säger SAS koncerndirektör Lars Sandahl Sørensen till tidningen.

 

LÄS OCKSÅ: Stor guide - så får du ersättning för din inställda resa

 

80 procent av de inställda avgångarna uppges vara kopplade till underleverantören City Jet och SAS Ireland. På det irländska dotterbolaget, grundat 2017 för att få ner bolagets kostnader, uppges många ha slutat på grund av dåliga arbetsvillkor. 

 

LÄS MER: Pilotfackets varning till SAS om jobbflytten 

Önskar att SAS avvecklar dotterbolag

Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening, berättar att de har varnat ledningen för att den här situationen skulle uppstå. 

– Under mina 21 år i SAS har jag aldrig sett något liknande. Vi är snart uppe i 1000 inställda flygningar och det är främst passagerarna som drabbas.

– Det är ett misslyckande för varumärket SAS. Därför önskar vi att ledningen omedelbart tar sitt förnuft till fånga, drar fram stoppkortet och lägger ner det här projektet med SAS Ireland, för att återigen satsa på det som fungerat i 70 år. Med en åldrande pilotkår behöver SAS anställa piloter för att överleva som bolag, och då behöver man attraktiva villkor, säger Wilhelm Tersmeden.

 

SAS fortsätter att ställa in flyg till följd av personalbrist.Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

 

”Ledningen ska sitta i krismöte”

Förutom att Svensk Pilotförenings SAS-sektion önskar att bolaget fokuserar på sin kärnverksamhet i Skandinavien kommer de att begära ett möte med ledningen kring situationen.

– Det är pilotbrist i hela världen och de kommer inte få tag i kvalificerad personal när de erbjuder betydligt sämre lön än vad exempelvis en Ryanair-pilot tjänar på ett år. När bemanningsmodellen misslyckats vill de att våra piloter rycker in på sin lediga tid. Det är helt ohållbart.

– Det kommuniceras att man är varse om problemen och att man jobbar med det. Men jag menar att ledningen ska sitta i krismöte och avbryta all semester tills dessa problem är lösta. Vi kommer att begära ett möte där de redovisar alla kostnader som har uppstått med de här inställda flygen och allt det innebär, säger Wilhelm Tersmeden.

 

LÄS MER: Ex-ministerns ilska mot SAS: ”Inte nu igen” 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!