Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebooks plan för att stoppa konkurrenterna

Facebook utreds på flera håll för att ha utnyttjat sin ställning.Foto: DENIS CHARLET / AFP
Facebooks vd Mark Zuckerberg vittnar i Representanthuset den 23 oktober.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Facebook har listat sina 500 största konkurrenter och satt upp planer för att begränsa deras tillgång till data.

Det framgår av läckta uppgifter som SvD har tagit del av.

”Ju mer de konkurrerar med oss, ju snabbare måste vi vara med begränsningarna”, skriver företaget i ett av de läckta mejlen.

På onsdagen publicerade it- och teknikpublikationen Computer Weekly en lång rad läckta dokument kopplade till apputvecklaren Six4Threes stämning av Facebook 2015.

Dokumenten rör bland annat Facebooks strategiska agerande i konkurrensfrågor.

Facebook ska enligt Computer Weekly ha lockat apputvecklare att koppla sina appar till Facebooks plattform, för att sedan utnyttja det genom att pressa företagen att köpa annonsering och dela sin användarinformation med Facebook.

Bland annat avslöjar dokumenten, enligt Svenska Dagbladet, hur Facebook ska ha försökt knäcka rivaliserande företag som Amazon genom att begränsa deras tillgång till Facebooks plattform.

”Hindra Amazons förmåga att växa”

”Vi kommer att ändra funktioner för att begränsa Amazons förmåga att se användardata, exempelvis födelsedagar. Det här kommer på ett väsentligt sätt hindra Amazons förmåga att växa”, skrev Jackie Chang, då Facebooks chef för globala partnerskap, i ett av mejlen som nu har publicerats.

Svenska Dagbladet, som tidigare har fått ta del av vissa läckta uppgifter, skriver att Facebook 2013 beslutade att begränsa Amazons tillgång till plattformen, eftersom man bedömde att den nya tjänsten Amazons Gift konkurrerade med Facebook.

Bolag som Facebook inte ser som konkurrenter får tillgång till bolagets användardata, men måste de ge sociala medie-jätten pengar eller data i utbyte, skriver SvD.

Vissa av uppgifterna har redan tidigare publicerats av NBC News och Computer Weekly, men nu är hela materialet offentliggjort.

Läckan består av nästan 7 000 sidor med mejl som har läckts av en anonym källa till en brittisk journalist. Uppgifterna har delats med bland andra NBC News, Computer Weekly, Süddeutsche Zeitung och Svenska Dagbladet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!