Bensinupproret 2.0 utsatt för övertagningsförsök

Peder Blohm Bokenhielm och hans fru Angelina är med och driver Bensinupproret 2.0 på Facebook.
Bensinpriset och bränsleslatten är en ständigt het politisk fråga.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Bensinupproret 2.0, Sveriges största Facebookgrupp, har utsatts för övertagningsförsök – tre gånger.

Det berättar administratören Peder Blohm Bokenhielm i Mediepodden.

– De försökte på ett fult sätt få bort oss, säger han.

Samtidigt lovar han att själv gå till riksdagen om inte gruppen för gehör från politikerna.

Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 startade den 10 april i år. Den växte stadigt till en början – för att sen näst intill explodera.

I dag har Bensinupproret drygt 634 000 medlemmar med ett och samma syfte:

”Att väcka opinion och sätta press på våra politiker att nu får det vara nog med alla dessa höjningar av bränsleskatter”.

Enligt Mediepodden, som drivs av journalisten Emanuel Karlsten och kommunikationschefen Olle Lidbom, är gruppen i dag både Sveriges snabbast växande och Sveriges absolut största på Facebook.

Så utsattes Bensinupproret 2.0 för kuppförsök

I det senaste avsnittet av Mediepodden ringer duon upp gruppens administratör Peder Blohm Bokenhielm. Där berättar han att gruppen trots sitt genomslag har tappat några tiotusentals medlemmar de senaste månaderna, bland annat på grund av att gruppens ledare nu är hårdare med vilka de släpper in och vilka de låter vara kvar.

De kunde tidigt identifiera två ”hot” mot gruppen:

Att den imploderar – eller utsätts för övertagningsförsök.

– Tre gånger har vi blivit utsatta för det (övertagningsförsök). Personer inifrån och utifrån har försökt komma in och, låt oss säga, tjäna sina egna syften, säger Blohm Bokenhielm i podden.

Ett känt exempel på övertagningsförsök är gruppen ”Stå upp för Sverige”, som från början hette ”Stå upp för Peter Springare”, men som med tiden kritiserades mer och mer för invandringsfientliga inlägg. Polisen Peter Springare tog själv avstånd från gruppen, och nyligen dömdes administratören Patrik Markström till villkorlig dom och böter för att inte ha raderat rasistiska inlägg.

Erbjudna sexsiffrigt belopp för gruppen

Peder Blohm Bokenhielm utvecklar övertagningsförsöken av Bensinupproret 2.0 för Expressen:

– Det var flera gamla medhjälpare som helt enkelt inte drog åt samma håll som oss och på ett fult sätt försökte få bort oss därifrån. De ansåg att vi körde med ett diktatoriskt toppstyre vilket vi var tvungna att göra i och med att gruppen växte så fort. 

Enligt administratören hade de som försökte ta över Bensinupproret 2.0 en ”nyckelroll” inom gruppen, och han hävdar att de bland annat försökte skrämma i väg andra medarbetare. Detta skedde i juni.

– Vi fick tyvärr klippa en del från gruppen och nu har vi stabiliserat den väldigt bra.

Enligt Peder Blohm Bokenhielm har ledningen också blivit erbjuden att sälja Bensinupproret 2.0. Han vill inte berätta den exakta summan men säger att det handlar om mer än en halv miljon kronor.

Kan det bli aktuellt att sälja?

– Nej, absolut inte. Hade vi velat göra det hade vi redan gjort det.

Bensinupproret kan bli politik

Det har nu gått fem månader sen gruppen föddes och den behåller sitt primära fokus:

Att få ner bränsleskatten genom att påverka politiker.

I Mediepodden svarar Peder Blohm Bokenhielm på hur stork politisk kraft gruppen har blivit:

– Vi har fått erkännande från samtliga partier nu om att vi finns, vi är inte bara en massa tomma konton på Facebook. Hur de (politikerna) väljer att behandla gruppen avgör vilken kraft vi får.

Han fortsätter:

– Vi har sagt rakt ut att om inte vi får gehör från riksdagsledamöterna får vi själva, med tid, ta upp detta på en riksdagsnivå.

Peder Blohm Bokenhielm berättar för Expressen att det finns planer att eventuellt ta gruppen till politiken. Att ledningen förbereder sig på det.

– Om det är vad som krävs för att vi ska få gehör på rätt sätt, absolut! säger han.

Det återstår dock att se om det blir på lokal nivå eller nationellt.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!