Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook tvingas betala 46 miljarder i rekordböter

Facebooks vd Mark Zuckerberg vid ett tal i april.Foto: TONY AVELAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor poserar vid Facebooks huvudkontor i Menlo Park i Kalifornien.Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Facebook ska betala motsvarande drygt 46 miljarder kronor för brister i hanteringen av användarnas uppgifter, rapporterar Wall Street Journal.

Bolaget har nått en överenskommelse med amerikanska myndigheter efter en utredning som startade med den så kallade Cambridge Analytica-skandalen.

Myndigheten Federala handelskommissionen (FTC) har kommit fram till en förlikning med Facebook som innebär en rekordstor straffsumma på 5 miljarder dollar, drygt 46,8 miljarder svenska kronor. Det uppger källor för Wall Street Journal.

FTC har sedan mer än ett år utrett Facebook efter skandalen med dataanalysföretaget Cambridge Analytica, som otillåtet samlat data om 87 miljoner Facebookanvändare.

Facebook har utretts för behandlingen av användardata

Senare har Facebook också utretts för fler fall där mer användardata än vad som uppgetts erbjudits företag. FTC misstänkte att Facebook därmed brutit mot en överenskommelse med myndigheten om vilken information som samlas.

Varken Facebook eller FTC har bekräftat medieuppgifterna.

Facebook steg på börsen

Straffet är det största som ett techbolag tvingats till, enligt CNN. Men investerarna verkade dock ta nyheterna med ro och Facebooks aktie steg med nästan 2 procent på fredagen.

I april meddelade Facebook att företaget räknade med böter från FTC på mellan 3-5 miljarder dollar och att man lade undan 3 miljarder dollar i budgeten för eventuella extra utgifter.

Medieuppgifter: Förlikning efter utredning om användardatan.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!